Houdbaarheid make-up producten

Make-up. Vele vrouwen hebben kasten vol met producten. Je loopt door de drogist of door mooie parfumeriezaken , over de markt, je ziet mooie reclames – en ga zo maar door. Allemaal mooie spulletjes. De een nog luxer verpakt dan de ander. En dan… zijn we niet tegen te houden. Kopen, kopen, kopen. En gebruik je het daarna nog echt? Misschien een paar keer? Maar al gauw verdwijnt het in de kast tussen de anderen spullen. Herkenbaar?
Maar ladies…. let op…!

Make-up heeft een houdbaarheidsdatums, net zo als etenswaar. En eet je die nog op als die over de datum is? Misschien dat ene potje met tomatensaus nog wel, maar yoghurt of melk? Nee precies, je gooit het weg.

Ik moet dan ook wel zelf bekennen dat ik tot aan een aantal maanden geleden niet eens wist – laat staan besefte – dat make-up producten ook over de datum kunnen gaan.
Sinds maart 2005 staat er een symbool van een openstaand potje op het product met daaronder of daarnaast een indicatie van de houdbaarheid ervan als het product eenmaal geopend is. Dit wordt aangeduid in een aantal maanden. Bijvoorbeeld 12M = 12 maanden houdbaar na openen.
Daarnaast is het ook belangrijk hoe jijzelf omgaat met producten. Sluit ze altijd goed af, bewaar ze op een koele plek, ga niet in je mascara pompen en ga zo maar door.

Het onderstaande schema is dan dus ook een globaal idee van de houdbaarheid van je producten:
– Foundation: 1 jaar (op waterbasis) / 1,5 jaar (op oliebasis)
– Concealer: 1 jaar
– Poeder: minstens 2 jaar
– Oogpotlood: 2 jaar (let wel op dat je hem regelmatig slijpt)
– Oogschaduw: 2 jaar
– Mascara: met 3 maanden het snelst bedorven! Gooi echt je oude weg en bewaar deze niet!
– Lippotlood: 2-3 jaar
– Lipstick: 2-3 jaar
– nagellak: 1-2 jaar, afhankelijk van de kwaliteit.

Dus dames, het is leuk om een mega stash te hebben, maar hou regelmatig een opruiming en gooi de producten weg die – zeker ruim – over de datum zijn!

Wist jij dat er een houdbaarheidsdatum aan make-up producten zat?

Liefs,
Natasja

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

One Comment

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close