Vragen over haren

Ik en haar. We zijn geen beste vriendinnen. Ik wil iets, mijn haar wil het niet. Wil ik krullen? Dan gooit zij mijn krullen er binnen het uur er weer uit. Wil ik stijl haar? Dan zorgt zij ervoor dat er slag in komt. Grrrrr…. How annoying?!
En nog los van wat mijn haar wil… Kappers… .Ook zo iets…
Ik heb over het algemeen nog altijd goed getroffen. Dus die voorgaande zin bedoel ik niet negatief. Maar het is om moe van te worden. Hoe vaak ik van de kapper ook uitleg krijg over hoe ik mijn haar moet föhnen of stijlen of wat dan ook, het lukt mij niet. Ik heb niet de “touch” die zij wel hebben blijkbaar.
En dan nog niet over anderen gesproken die er zogenaamd ook verstand van hebben. “Nee, je moet dit product gebruik. Dat is veeeeeeel beter voor je haar.” “Nee, dat product is echt niks. Je moet dit gebruiken.” Of wat dacht je van: “Doe jij dat zo? Nee, dat kan echt niet. Je moet het zus en zo doen.”

Allemaal goed bedoelde adviezen, maar daarmee krijg ik niet de “touch”. Ach, denk ik dan, ieder zijn eigen talent.

Maar oefening baart kunst. Met die gedachten in mijn achterhoofd heb ik vorig jaar een keer een stijltang gekocht. En ach, die krultang doen we er dan ook maar meteen bij. Ja, het gaat al beter – het spreekwoord klopt als een bus – maar het lukt me nog lang niet altijd. En daar word ik nou zo moe van!

En dan nog dat mijn haar snel pluist of vettig wordt. En wat dacht je van gespleten haarpunten. Grrrr….. Dus ben ik op het internet – wat een ontzettend goede bron met een hoop informatie – opzoek gegaan naar de beste tips voor het haar. De tips die ik het meest betrouwbaar vond en die vaak terug kwamen heb ik hieronder op een rijtje.

Vraag 1: Hoe vaak moeten we in de week onze haren eigenlijk wassen?
Niet meer dan twee keer in de week omdat in de shampoos die schuimen agressieve chemicaliën zitten die er voor zorgen dat de natuurlijke glans, kleur, zachtheid en elasticiteit verdwijnt. Dus hoe minder je deze gebruikt, des te beter het is voor je haar.
Over conditioner wordt daarentegen beweert dat je deze des te vaker moet gebruiken omdat het werkt als een moisturizer voor je haar.

Vraag 2: Hoeveel weken kunnen er tussen kapper bezoekjes zitten?
Je moet naar de kapper wanneer de puntjes droog aan beginnen te voelen. Zo voorkom je gespleten haarpunten. Wanneer je haarpunten namelijk gaan splijten, zal je haar dit blijven doen – zoals ik dat al heb ondervonden. Meestal worden je puntjes 6 weken na je kappersbezoek droog.

Vraag 3: Wat kun je doen om je haar meer handelbaar te maken als het bijvoorbeeld droog of vet aan voelt?
Dit kan opgelost worden met natuurlijke etherische oliën. Als je deze ’s nachts – voor het slapen gaan – aanbrengt op je haar/hoofdhuid, het dan reinigt en goed uitspoelt en dit zo de volgende ochtend herhaald, stimuleer je je hoofdhuid om gezonder, voller en glanzender haar te laten groeien. Dit is overigens een letterlijk antwoord dat ik vond op het net. Ik sta op het punt dit te proberen – wanneer ik ergens deze oliën vandaan heb weten te toveren.

Vraag 4: Zijn duurdere styling producten beter voor je haar?
Dit is niet altijd zo, omdat je moet kijken naar de ingrediënten in het product. Dus het heeft niks met prijs te maken. Bijna in alle shampoos zal je proteïne terug vinden als een ingrediënt. En dat is niet zo gek ook als je je bedenkt dat proteïnes de bouwstenen zijn om je haar te laten groeien en te herstellen. Het gaat er vooral om hoeveel bouwstoffen er in een product zitten. Bij beautyproducten is het altijd zo dat het ingrediënt wat als eerste genoemd wordt, het er meest in zit. Een ingrediënt wat ergens onder aan de lijst staat, zit er niet zo veel in.

Vraag 5: Hoe kun je krullen langer laten zitten? Of juist het steile haar als je met de stijltang werkt?
Dit hangt helemaal af van je eigen haar. Je hebt meiden waarbij de krul helemaal niet blijft zitten als je deze maakt met een krul- of stijltang, en je hebt meiden waarbij het wel 3(!) dagen blijft zitten. Er zijn dus verschillende tips hierover te vinden op het net, maar niet iedere tip zal voor ieder haar werken – jammer genoeg…
Mousse in je haren doen en dan met de krul- of stijltang is zo’n tip. Bij mij blijft het dan iets langer zitten, maar ik denk dat het maar 2 uur verschil maakt. Nee, mijn haar is er niet voor gemaakt om lang te blijven zitten in het kapsel dat ik wil.

Vraag 6: Hoe kun je grijs haar voorkomen?
Je kunt grijshaar niet voorkomen. In onze haarzakjes zit pigment en dit bepaalt welke kleur je haar heeft. Hoe meer pigment je hebt, hoe donkerder je haar is. Naarmate je ouder wordt, maak je minder pigment aan. En hoe minder pigment je haar bevat, hoe kleurlozer je haar wordt – en dus grijzer! Je kunt het dus niet voorkomen, maar je kunt het wel verbloemen. Een kleurshampoo zorgt ervoor dat je 25% meer kleur krijgt. Deze shampoo vormt een kleurlaag om het haar, maar veranderd uiteraard niet de structuur. Een kleurspoeling dekt meestal voor 50% en is voor beginnende grijze haren een goed camouflage middel. De beste dekking is uiteraard haarverf, maar het nadeel is natuurlijk de uitgroei. Of je laat gewoon je grijze haren zoals ze zijn, want toevallig is dit weer helemaal hip!

Wat is jullie grootste haar-ergernis? Die van mij is absoluut dat mijn haar niet wil zitten zoals ik zou willen!
Ik ben ook benieuwd of er lezers zijn die iets met de bovenstaande tips gaat doen? Ik lees het wel in een reactie!

Liefs,
Natasja

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

2 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close