uit-huis-gaan

Wat je moeder je nooit vertelde over uit huis gaan

Ooit komt er dat moment – of misschien is dat moment voor jou allang geweest – dat je het tijd vind om je vleugels uit te slaan. Tijd om een plekje voor jezelf te vinden. Misschien al als student, of misschien pas nu je werk hebt. Hoe dan ook, dit artikel gaat over wat je moeder je nooit vertelde over uit huis gaan.

Ik woon ondertussen al weer bijna 5 jaar op mezelf. Ik was net 22 geworden toen ik het wel tijd vond om heerlijk in mijn eigen huisje te kunnen vertoeven. Als jongste van een gezin met twee kinderen – en de eerste die het huis verliet – was dat voor mijn ouders (vooral mijn moeder, al zou ze dat misschien niet heel snel toegeven) een moeilijke stap. Je kind los laten. Je kind zijn of haar eigen leven laten leiden. En voor mij was het meer dan logisch. Ik keek er écht naar uit mijn eigen ding te kunnen doen. Om zelf alles te mogen bepalen zonder dat mijn ouders lopen te zeuren – ook al bedoelde ze het goed! Ja, dat zou het leven zijn. Heerlijk. Ik keek er naar uit!
Maar als mijn moeder – mijn vader had het ook mogen doen – me dit onderstaande duidelijk verteld had…

 1. Poetsen. Oké, je weet heus wel dat je dit moet doen. En ja, je moeder heeft je dit vast wél verteld. Maar het feit blijft dat dit vast niet je favoriete hobby is. Nee, ook niet de afwas.
 2. Verzekeringen. Thuis had je alles goed voor elkaar. Of tenminste, je ouders hadden alles prima geregeld. Je hoefde je er niet eens druk om te maken. Maar nu… Inboedelverzekering. Aansprakelijkheidsverzekering. Rechtsbijstandverzekering. Opstalverzekering. Reisverzekering. Levensverzekering. En dan ben ik er vast nog een aantal vergeten…
 3. Boodschappen. OMG! Wat zijn boodschappen duur. En ja, zelfs als je bij de Aldi of de Lidl boodschappen doet. Dat je moeder je vertelde niet zo veel te snacken had vast niks te maken met je kans om dik te worden…
 4. Gas, water en elektriciteit. Heerlijk dat lange douchen. Lekkere muziek aan en swingen en zingen maar! Totdat je de waterrekening ziet. En wat dacht je van de elektriciteit? Zeker in deze tijd vol elektrische apparaten. Hoi opladers van mijn telefoon, tablet, laptop, computer. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de lampen, de tv, de radio, enz…
 5. Wasjes draaien. Ja, ook dit wist je heus wel. Je moeder deed het immers ook altijd. Maar dat je zóveel kleding kon dragen in één week? En dan nog niet eens gesproken over het gebruik van handdoeken en washandjes. Elk weekend drie keer – minstens! – de wasmachine laten draaien… Poeh…!
 6. Tuin. De zon schijnt en die tuin is een heerlijke locatie om te ontspannen. Totdat je buiten komt en je beseft dat het onkruid weer eens tot je knieën komt en dat je het gras ook wel weer mag maaien. Dag heerlijke ontspannen vrije tijd, hallo hard ploeteren in de tuin.

Wat vind je het vervelendste van het wonen op jezelf? Of uiteraard wat zou je het vervelendste vinden?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

28 Comments

 • Danique

  14 mei 2015 at 08:07

  Wat een heerlijk artikel! Ik vind de afwas het meest verschrikkelijke.. Daar heb ik zo’n hekel aan.. Maar de rest herken ik ook wel haha, en toch is het ’t allemaal waard!

  Liefs Danique

  Beantwoorden
 • Sonja

  14 mei 2015 at 09:25

  Wat leuk geschreven, ik heb net vorige week de sleutel gekregen, zijn druk aan het klussen in ons appartement. Gelukkig ga ik samenwonen kan ik alles verdelen :p

  Beantwoorden
  • Natasja

   14 mei 2015 at 09:27

   Hahaha! Ja dat scheelt op sommige punten wel iets 😉 Hurray voor meer (af)was 😛 dat dan weer wel 😉 Veel succes met klussen en geniet er vooral van!

   Beantwoorden
  • Natasja

   14 mei 2015 at 09:29

   Ja, vooral dat stuk: wat eten we vandaag. Het helpt mij/ons om echt voor een hele week te bedenken wat we gaan eten en daardoor maar op één dag boodschappen te doen.

   Beantwoorden
 • Sabine

  14 mei 2015 at 10:56

  Leuk stuk! Ik was 24 toen ik welgeteld een half jaar op mezelf ging, daarna samenwonen. Tjaaa dan word alles pas even anders. Het is dan niet alles verdelen trust me, mannen zijn vaak gewoon lui en varkens 😉
  Maar idd de boodschappen, verzekeringen, alle kleine dingen die erbij komen..het tikt wel aan. Tip, zorg echt voor een noodpotje want ook dingen kunnen stuk gaan waar je nu zelf voor op moet draaien zoals een wasmachine, koelkast, tot zelfs een stofzuiger (juist, hier zijn dus net 2 overleden aah!!) of je strijkijzer, ik noem maar wat. En ach zo slecht is het ook niet, je word vanzelf wel bewuster van alles, hoe duur alles is etc. Je bent nog jong, lekker leven!

  Beantwoorden
 • Eveline

  14 mei 2015 at 12:29

  Pfoeh helemaal mee eens, rotklussen, stuk voor stuk. Ik ben nu 6 jaar het huis uit, maar woon nu ook anderhalf jaar samen. Heerlijk dat je de klusjes dan kunt verdelen! Ik heb in tijden geen afwas meer gedaan, om maar wat te noemen.

  Het ergste vind ik het afnemen van de tafels é.d. zooi er af, afnemen, zooi er weer op. Dat duurt zo lang!

  Beantwoorden
 • Nesrin

  14 mei 2015 at 13:15

  oh zo herkenbaar! Vooral de tuin joh! Als ik (lees mijn man) hier niks aan doet dat is het al snel een jungle 😉

  Ik ben inmiddels naar een “volgend” hoofdstuk: kinderen. Sjeetje.. Whole New world.

  Beantwoorden
  • Natasja

   14 mei 2015 at 13:16

   Hahaha! Mijn vent doet niks in de tuin dus als ik wil dat het netjes blijft ben ik de pineut hahaha. En met kinderen komt er inderdaad een hoop andere dingen bij kijken!

   Beantwoorden
 • Norine

  14 mei 2015 at 17:33

  Ik heb een vent, maar helaas doet hij niet aan takenverdeling! Dus het huishouden komt op mij neer. Ik heb wat dat betreft gelukkig geen tuin; scheelt werk! Whahaha!
  Wat ik ook erg vervelend vind is de kattenbak verschonen. Bah! Wat stinkt dat, zeg! Toen we een kat bij mijn ouders hadden, had ik alleen de lusten. (met de poes op schoot en knuffelen)
  Nou, dat is inmiddels wel anders. Onze kat is geen knuffelbeest, helaas! Dus wat ik vroeger aan lusten had, heb ik nu aan lasten! Zou het karma zijn? Leuk artikel!

  Beantwoorden
 • Denise Joanne

  14 mei 2015 at 22:07

  Ik trek in januari samen met mijn vriend in ons eerste huisje, wat op dit moment wordt gebouwd. Waar ik persoonlijk het meeste tegenop kijk is de was. Het is gewoon een eindeloze cirkel van uitzoeken, wassen, drogen, soms strijken, opvouwen, opbergen. En als je daarmee klaar bent ligt de nieuwe berg alweer klaar.. Brr..
  Afwassen vind ik ook vreselijk, maar gelukkig hebben we voor een vaatwasser in de keuken gekozen.
  De rest kan ik wel mee leven, maar dat wasgoed… Zwaar leven, hahaha!

  Beantwoorden
  • Natasja

   14 mei 2015 at 22:09

   Héél zwaar leven. Trust me! Ik moet weer wassen puur omdat ik al dagen geen zin er in had en nu bijna geen kleding meer heb, hahaha! 😀

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close