TV

EXPEDITIE ROBINSON 2017 | Recap #3

Na het zo goed als vrijwillige vertrek van Jorik vorige week is kamp Zuid vastbesloten deze week de proef te winnen. Kamp Noord is natuurlijk niet van plan de Totem af te staan en gaat er ook voor. Maar de regenachtige nacht en de honger zorgen voor een hoop irritaties… En als er dan ook nog iets ernstigs gebeurd… O jeee…

DAG 4

Eiland van de Onbekenden

Carolina heeft geen oog dicht gedaan door de regen en is daardoor snel geïrriteerd. Herold heeft aan zijn kant de latjes gelijk gemaakt omdat hij en Marlé geen oog dicht gedaan hebben. Het irriteert Carolina omdat ze dat ook gevraagd heeft aan Harold om aan haar kant te doen. Maar Herold heeft vandaag geen energie. Imke vindt het raar hoe Carolina reageert. Die geeft op haar beurt weer aan dat ze geïrriteerd is en dat voornamelijk komt door de honger en de weinige nachtrust.

Kamp Noord

Roeland en Anouk hebben moeite met het aansteken van het vuur. Het hout is nat van de regen. Niels wordt er bijgehaald. Hij vindt het irritant dat hij er bij wordt gehaald, vertelt hij ons. “Ik probeer het niet te uiten en toch heel behulpzaam te zijn.” Maar helaas. De honger overwint en hij reageert op een gegeven moment toch geïrriteerd.
Nu er vuur brandt, gaan ze eten maken. Zeker nu de proef er dadelijk weer aan komt. Richard wil nu graag koken, omdat – zoals zijn dochter het zegt – hij een pietleut is. Hij wil het eten dus iets meer in de hand hebben, terwijl hij normaal thuis nooit kookt. Iedereen is wel te spreken over de gebakken rijst van Richard.

Kamp Zuid

Soundos voelt zich misselijk door de honger. Brace is lief voor haar en vraagt wat hij voor haar kan doen. Dat is eten maken en dat gaat hij dan ook regelen. Wat een schatje! Brace en Marieke zitten ook laag in hun energie. Ze balen want er gaat natuurlijk ook een proef aan komen.
Er wordt een krab gevangen. Maar alles is nat en daarmee wordt het lastig om te koken. Het vuur wil niet aan. Met moeite lukt het Marieke om het vuur aan te maken. Met haar instructies om kruislings bamboe neer te leggen lukt het enigszins om het vuur aan te houden. Helaas van korte duur. Het is niet genoeg.  Brace neemt het even over van Marieke die duizelig wordt van het blazen. Marieke breekt hierdoor want ze wil graag dat het lukt. De groep beurt haar op en daar is ze heel blij mee.
Vlak voor de proef is het gelukt om een klein vuurtje te maken. Maar er is geen tijd om de rijst gaar te maken. Brace eet het daardoor niet. “Ik hou van jullie, maar ik eet die shit niet.” Kaj baalt daarvan, want Brace is toch de ‘Bokito’ van de groep.

DE ELIMINATIE PROEF

De kandidaten moeten een heftig parcour afleggen waarbij ze per kamp aan elkaar vastgebonden zijn d.m.v. touw. Ze beginnen op een vlot in het water. Na het startsein springen ze in het water en moeten ze onder bamboebalken doorzwemmen. Vervolgens komen ze aan op het strand bij een trap die nog gemaakt moet worden. Wanneer ze daar overheen kunnen, moeten ze onder bamboebalken in het zand door. Dat betekent uitgraven. Als ze daar onder vandaan komen moeten ze gezamenlijk over een muur klimmen om vervolgens drie poorten te openen met open gaan met een puzzelslot. Het Kamp dat als eerste de vlag aan de finish plaatst wint.

 • Kamp noord heeft één iemand te veel en daarom besluiten ze dat Nicole niet mee doet omdat ze een wond aan haar vingers heeft.
 • Soundos is claustrofobisch dus is al bang voor het eerste onderdeel: onder water bamboe.
 • Kamp Zuid probeert tegelijk te gaan door te tellen. Dit werkt niet helemaal. Soundos houdt de boel op door haar angst. De andere hebben er last van.
 • Kamp Noord is daardoor al bezig met de trap en dat lijkt goed te gaan.
 • Kamp Zuid kan uiteindelijk ook beginnen aan de trap.
 • Terwijl Kamp Zuid onlogisch bezig is en zonder overleg, is kamp Noord eroverheen en kunnen ze naar het zand.
 • Joëlle komt met het idee om het koetstactiek in te zetten. Met zijn 2e naast elkaar als paarden die een koets trekken voor de meeste kracht.
 • Kamp Zuid is er nu ook. Kaj gaat voor en graaft de corridor. Voor hem dus de zwaarste taak. Het werkt wel, want ze zijn al op dezelfde hoogte als kamp Noord.
 • Henk zijn rug gaat open van de bamboe. “Het was net alsof ik terug bij de commando’s was.”
 • Soundos raakt in paniek. Ze wil naar boven, maar dat lukt niet.
 • Kamp Noord en Zuid gaan gelijk op.
 • Kamp Noord is er uit en kunnen over de muur.
 • Kamp Zuid is er ook en omdat Brace het meeste gewicht heeft, duwen ze hem als eerste omhoog.
 • Kamp Noord is over de muur.
 • Soundos wordt ook op de muur gezet. Ze hangt nog niet stabiel en voelt dat ze gaat vallen. Soundos en Brace spreken af terug te springen. Ze tellen samen af en springen terug naar beneden. Brace komt verkeerd terecht en roept het uit van de pijn.
 • Het spel gaat verder zodra Brace mee is genomen. Hierdoor gaat Richard voor Kamp Noord aan de kant staan om het spel gelijk te houden.
 • Kamp Noord gaat zo door de puzzelpoorten heen en wint alweer de proef!
 • Ze hebben besloten om niet te juichen en vrolijk te gaan doen, omdat Brace geblesseerd is geraakt. Heel sportief!

DAG 5

Eiland van de Onbekenden

Op het eiland bereiden ze zich voor op komst de  BN’ers. Marlé en Carlos zijn niet bang voor hen. “Dat merk je al aan Carolina: ik heb een manager en zus en dit en dat.” Oftewel, ze vinden in ieder geval Carolina verwend. “Ik moet thuis alles zelf doen.” Zegt Marlé. “Eeuwig trouw aan ons vieren.” Stelt Carlos nadat ze ook beseffen dat de anderen allang bondjes hebben gemaakt.
Onder het eten bespreken ze wanneer er iemand bij komt. “Weer geen BN’er.” “Als er niemand bij komt, dan halen wij het sowieso tot de samensmelting.” Ze vragen zich af welke dag dat zal zijn.

Kamp Noord

Anouk, Joëlle en Nicole zitten op het strand en zijn nog onder de indruk van de val van Brace. “Als er zoiets gebeurt kan het ook verbroederen.”
Niels en Roeland hebben het over Richard. Als er een eetproef komt dan doet Richard niet mee. Hij wil geen rauw voedsel eten. Maar hij zorgt ook niet dat er voedsel op de tafel komt. Dat irriteert hen een beetje.
Ze genieten van de zon, want hier hoeft niet gestemd te worden en de sfeer is dus heel relaxt. Ze speculeren wel over wie er uit moeten. Zou Brace weg moeten of zou er gewoon gestemd moeten worden?

Kamp Zuid

Terug op het eiland zijn ze allemaal triest. “Ik vind het echt kut dat we hem verloren hebben.” Aldus Kaj over Brace. Soundos verontschuldigt zich voor haar claustrofobie en het team daarmee op hield tijdens de proef. Danny vindt het gek dat ze dan mee doet aan iets heftigs als ER.

Soundos zondert zich de volgende dag een beetje af. Ze voelt zich alleen. Maar de anderen denken dat ze juist niks doet. Ze lopen dus eigenlijk tegen elkaar aan. Marieke zoekt Kaj op omdat hij nu niks met Brace kan bespreken. Ze hopen niet dat Brace het eiland moet verlaten, want dan kunnen ze ‘een stoorzender’ er niet uit gooien.
Er is een brief. Brace moet de expeditie verlaten, maar er is wel een eilandraad….
Kaj maakt ook een plan met Danny. Hij wil graag met Danny en Marieke verder. Ook Danny wil Soundos er uit hebben. En Danny voelt ook dat Kaj een maatje voor hem kan zijn omdat ze hetzelfde denken.
Soundos heeft wel het idee dat ze eruit gestemd gaat worden. Ze probeert de andere vrouwen te overhalen dat Danny en Kaj alle vrouwen er als eerste uit zullen gaan werken. “Kaj heeft de gouden munt en voelt zich veilig.” Soundos wil Danny er uit werken, want Shelly en Marieke willen Kaj er niet uitwerken. “Wij hebben 6 stemmen en zij 5.” Ondertussen vertelt Marieke ons dat ze met een stalen gezicht mee ging in het plan van Soundos, maar dit natuurlijk niet van plan is.

EILANDRAAD

Danny: “Ik denk niet dat we zwakker zijn dan kamp Noord. We hebben gewoon wat tegenslagen gehad.”
Soundos: “Het was echt een hele zware proef. Ik heb ooit een ongeluk gehad met een waterscooter en sindsdien ben ik bang om geen controle te hebben over bepaalde situaties. Daarom ben ik ook hier. Ik wil angsten overwinnen.”
Kaj: “Ik zou niet zo snel de rol van leider aannemen, want daar ben ik te chaotisch voor. Maar ik had een partij adrenaline in mijn reet tijdens de proef.”
Shelly: “Volgens mij gaat de organisatie wel in overleg met zijn allen. Ik vind het steeds leuker worden.”

Tijd voor de stemming:
Soundos, Danny, Soundos, Danny, Soundos, Soundos

“Ik schrik er van dat de afspraken niet zijn nagekomen. Ik had dit echt niet verwacht van Shelly en Marieke.” “Ik wil sorry zeggen, maar ik wil ook het spel spelen.” Aldus Marieke, al lijkt Soundos geen zin te hebben in het luisteren naar excuses.

Maar er is ook een lichtpuntje: Brace komt er aan op krukken. Hij heeft zijn achillespees gescheurd en moet dus naar huis. En daarom mag Soundos blijven. Maar… De volgende eilandraad zal zij wel een zwarte stem hebben.
Ze wil niet blijven met deze mensen. Brace vertelt haar dat ze gewoon moet blijven en ook Dennis zegt dat er nog van alles kan gebeuren. Blij wordt ze er niet van, maar ze besluit het toch maar te doen. En hoe dat verder gaat zien we natuurlijk volgende week….  Can’t wait for it!!

Robinson van deze aflevering: Kaj
Geïrriteerde Robinson: Carolina
Pietleuterige Robinson: Richard
Pech hebbende Robinson: Brace
Claustrofobische Robinson: Soundos
Zwarte stem krijgende Robinson: Soundos
Afvallende Robinson: Brace

Wat vond jij van deze spannende aflevering?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

4 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close