TV

RECAP | Expeditie Robinson #12

er12-header

Vorige week zagen we zowel Sander als Ryanne vertrekken. Dat betekent dat er nog 6 kandidaten in het spel zijn. Amara, Anna, Kim, Klaas en Oscar zitten  op Sabitan Laya en Danny zit alleen op afvallerseiland. Wie zal er vandaag uit Expeditie Robinson moeten vertrekken? Je leest het in recap nummer 12! 

“YOU GOT MY BACK, TOCH?”

01

Oscar wilde liever met Anna door en heeft daardoor alsnog een stem ingezet, terwijl hij dit eigenlijk niet van plan was. Tenminste, dat maakt hij de anderen wijs. Klaas en Amara zijn verbaasd. Zij dachten dat er op hen gestemd zou worden. Zij zijn Oscar dankbaar voor zijn ‘extra stem’ en daar is Anna richting ons een beetje verbouwereerd over. Want zij had een extra stem ingezet. Ach ja, drama maakt het programma… 😉

Omdat Ryanne naar huis ging, komt er voorlopig geen duel met Danny. Maar dat weet hij niet. Hij is in zijn hutje bezig met dagen tellen en kijken wie er zouden kunnen komen.

Anna en Oscar halen samen fruit. Anna zit bij Oscar op de schouder en het is echt teamwork. Ze hebben het over de ‘extra stem’. Oscar dacht dat het beter was om dat te vertellen. “You got my back, toch?” Aldus Anna. Misschien toch een tikkeltje onzeker…

Klaas is niet zo te spreken over Oscar, want hij doet niet veel. Toch is hij wel ver gekomen. Klaas ziet dat Oscar zich er nu wel bewust van is dat hij meer moet doen. En dus maakt Oscar ineens de pannen schoon en haalt hij fruit.

De energie van Danny is de ene dag hoog en de andere dag laag. Hij moet toch eten en gaat daarom op krabbenjacht. Dat ziet er vrij hilarisch uit…

Steeds meer en vaker regent het op het eiland. Onder palmbladeren schuilen ze.

“MIS, OH FUCK!”

Tijd voor de proef. De kandidaten moeten als eerste vuur maken en daarmee het touw doorbranden wat er boven hangt. Daarna kunnen ze een kist open maken en mogen ze elke keer één bamboestok die er in zitten, meenemen over het parcours naar de houten latten om een ladder mee te maken. Echter hebben de bamboestokken verschillende maten en moet je onderaan beginnen met het maken van de ladder. Dat betekent dat je de juiste maat mee moet nemen. Als de ladder af is, moet je met je fakkel in het vuur, daarmee over het parcours en over de ladder heen om bovenop het vuur te laten branden. Degene die dit als eerste lukt, wint immuniteit. Degene die als tweede eindigt krijgt geen zwarte stem. De anderen krijgen er dan één. Maar, als degene van wie het niet gelukt is om het touw door te laten branden, vóór dat het vuur bovenop bij iemand brandt, krijgt twee zwarte stemmen.

Klaas heeft als eerste vuur. Daarna bouwt hij snel omhoog om het touw door te branden.
Daarna heeft Kim vuur. En ook Anna volgt redelijk snel.
Klaas zijn touw gaat als eerste kapot en kan zijn kist openen. Hij haalt de bamboe stokken eruit en sorteer ze van groot naar kliein, klimt over de schutting en legt de eerste bamboe stok erin. Ook zijn tweede bamboestok is goed. De derde niet. “Mis, oh fuck!”
Kim haar touw brandt ook door. Zij sorteert niet en probeert het goed te gokken. Maar helaas. Haar tweede poging is wel goed.
Anna’s touw gaat daarna. Anna sorteert haar bamboestokken wel. De lengtes zijn van afstand lastig te zien en ze heeft  daardoor de verkeerde meegenomen.
Amara’s vuur wil niet aan en ook bij Oscar wil het nog niet lukken.
Kim haalt Klaas bijna in. Ze denkt dat het lastig is, maar Klaas heeft bijna geen energie meer. “Bij de laatste bamboe ben ik echt gesloopt.” Hij doet daarna wat rustiger met de fakkel, maar wint wel immuniteit! “Na al die tweede plaatsen, ben ik eigenlijk winnaar!” Amara en Oscar krijgen 2 zwarte stemmen.
Kim en Anna moeten door, maar Kim loopt eigenlijk al ver voor. Zij wordt tweede. Anna krijgt 1 zwarte stem.

Dennis wrijft het er eens extra in bij Oscar en Amar: “Na 24 dagen kunnen jullie nog geen vuur maken.” “Genant hè!” Vindt Oscar. “Frustrerend vind ik het!” Vult Amara aan.

“KLAAS IS DE BAAS!”

Klaas mag alweer naar winnaarseiland. Er is verse inktvis om calamaris mee te maken, aardappels om friet te maken en koude biertjes. Maar, hij mag maar één iemand meenemen. Klaas slikt hierdoor. Hij kiest Oscar. Kim is duidelijk teleurgesteld. Toen zij tweede werd en Klaas en zij elkaar omhelsden,  zei Klaas tegen haar dat hij haar zou meenemen. Maar Klaas vertelt ons dat hij bewust Oscar mee neemt omdat zij de enige twee zijn met stemmen. Oscar vindt het wel fair dat de mannen naar winnaarseiland gaan. “Het is wel een mannenprijs met patat en bier!”

Kim zit het dwars. Ze snapt wel dat het tactisch is. Ook Amara snapt het van Klaas. “Klaas denkt: op deze manier hebben we keuze om iemand weg te stemmen.” “Klaas is de baas.” Vult Kim nog even aan.

“DIE WIL JE GEWOON NIET IN DE FINALE HEBBEN!”

Klaas vindt het heerlijk om alleen maar met mannen om een eiland te zijn. Hij vindt het fijn dat er niemand zegt: “Klaas, je moet dit stemmen of Klaas je moet dat doen.”

Kim denkt dat zij op haar gaan stemmen. Dat zou namelijk praktisch zijn. Amara stelt voor om een troost pannenkoekje te maken, maar dan begint het keihard te regenen.

Oscar bekent aan Klaas dat hij nog 3 stemmen heeft en dat de extra stem dus van Anna zelf was. Oscar denkt dat hij wel kan samenwerken met Klaas.
Klaas ziet dat Kim weer goed was. “Die wil je gewoon niet in de finale hebben. Afgetraind like hell”. Ze hebben er 3 nodig om Kim eruit te stemmen. Oscar denkt dat hij al zijn stemmen in moet zetten.

Wanneer het droog is kunnen ze vuur maken om iets te bakken. Klaas vraagt of Oscar het wil doen, maar die zegt dat Klaas dat mag. Daar is Klaas wel blij mee,want in de finale zit altijd een vuurproef. Hij had nu juist kunnen oefenen.

Anna vindt gelegenheid om goed te kletsen met Amara en Kim. Dat vindt ze ook wel lekker.
“Jij was degene die een groepje bij elkaar hield. Als je jou weg zou halen, dan zou je het groepje uit elkaar halen.” Aldus Amara nadat Anna vraagt waarom zij zoveel stemmen heeft gehad bij eerdere eilandraden.

De mannen genieten ondertussen van het eten. “Dit is nog beter dan in een restaurant!”

Danny heeft 5 krabben gevangen, maar er zit niet echt smaak aan. Hij weet dat hij het moet eten omdat het energie geeft.
’s Avond lopen er ratten. Hij kan er niet door slapen en besluit om het strand te gaan liggen.

“WIJ HEBBEN DE MANNEN HELEMAAL NIET NODIG OM TE OVERLEVEN!”

Oscar knijpt hem. Hij wilde zijn laatste stemmen op Kim zetten. Alleen kan hij zich herinneren dat er 7 stemrondes zijn en dit is stemronde 5. Hij heeft het idee om misschien toch op Amara te stemmen. Maar dan wel samen met Klaas.

De meiden gaan op zoek naar voedsel. Ze vinden komkommers, mais en kokosnoten. Vooral Amara vindt van alles. “Wij hebben de mannen helemaal niet nodig om te overleven.” Zegt Anna euforisch.

Danny dacht dat hij vandaag een tegenstander zou krijgen. “Ik snap er geen bal van. Het lijkt me sterk dat ze al 2 dagen geen proef is geweest.” Hij is iemand die altijd alles wil weten. Hij vindt het frustrerend.

Oscar praat met Klaas over de stemronde. Klaas vertelt ons dat hij baalt dat Oscar terug krabbelt. Hij hoopt dat Oscar 2 op Kim inzet en dan zet hij er 1 in.

Amara denkt dat zij naar huis gaat. Als ze het slim spelen dan moeten ze dat doen. “Als zij geen stemmen meer hebben, ligt het lot in de handen van het spel. En nu ligt het lot in hun handen.” Kim denkt dat 50/50 kans is: of zij gaat naar huis of Amara.

“JE VREET ONS OP!”

er12-eliminatie

Tijd voor de eilandraad en dus tijd om te stemmen: Oscar, Oscar (2x zwart),  Amara, Amara (2 x zwart), Anna (zwart), Kim, Kim, Kim.

Dat betekent dat Kim naar huis moet. “Dan zijn ze wel heel bang voor me!” Klaas en Oscar geven aan inderdaad ‘bang’ voor Kim te zijn. “Je vreet ons op!”

Na afscheid genomen te hebben, mag Kim weer gaan zitten. “Wat een mietjes eigenlijk!” Zegt Kim tegen Dennis en Nicolette.
Kim gaat graag naar afvallerseiland: “Als ik ze terug kan pakken nu, pak ik ze terug. Ik vreet ze op.”

Robinson van deze aflevering: Klaas
Krabbenvanger Robinson: Danny
Veilige Robinson: Anna
Sterke Robinson: Kim
Genante Robinson: Oscar

Wie gaat volgende week het duel winnen? Oscar of Kim?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

2 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close