Ik heb mijn oude hobby opgepakt en zo bevalt mij dat

Van kind af aan heb je vaak wel een hobby. Soms een hobby die van korte duur was, soms een hobby die je jaren met plezier gedaan hebt. Soms heb je een hobby die je je hele leven blijft doen en soms een hobby waarmee je op een gegeven moment stopt. Een hobby die ik heel lang gedaan heb, was het maken van muziek. Daar ben ik zo’n jaar of 7 geleden mee gestopt en – je raadt het al – daar ben ik nu weer mee begonnen. Ik heb mijn oude hobby opgepakt en hieronder lees je hoe het mij bevalt.

De kleine Natasja aan de dwarsfluit

Ik speel dwarsfluit vanaf dat ik een jaar of 8 of 9 was. Mijn vader, moeder én zus bespeelden allemaal een instrument en daarnaast een hele hoop familieleden van mijn vaderskant. Niet zo heel gek dus dat ik ook een instrument ging bespelen. Waarom dan dwarsfluit? Omdat dat instrument vrijkwam bij de plaatselijke harmonie en mijn zus dat instrument ook bespeelde.

Omdat ik de dwarsfluit via de harmonie kreeg (of dus eigenlijk leende), was het ook de bedoeling om uiteindelijk bij het orkest te komen. Voordat het daar tijd voor was, moest ik natuurlijk ook les krijgen. Eén van de eerste liedjes die ik leerde was ‘Mieke heeft een lammetje’.

Uiteindelijk had ik voldoende les gekregen en theorie geleerd en kon ik bij het jeugdorkest. Ik vond het echt wel leuk om samen met anderen muziek te maken. Vooral natuurlijk als de nummers mij ook aanspraken. Ik leerde daar nieuwe mensen kennen en raakte uiteindelijk ook bevriend met een aantal. Dat maakte het dan weer super gezellig. Vooral in de pauze en na de repetitie uiteraard.

Toen ik uiteindelijk mijn B-diploma had behaald, mocht ik bij het grote orkest. Dat was een stuk uitdagender, maar zeker ook erg leuk. Ik had sowieso veel affiniteit met de harmonie. Naast muziek maken, deed ik ook majorette. En onze majorettegroep was onderdeel van de harmonie.

Dag harmonie, hallo showorkest

Na mate ik ouder werd, vond ik het spelen bij de harmonie wat saaier worden. Niet per se niet leuk, maar gewoon wat minder. Wat het leuk maakte, was dat mijn hele vriendengroep ook bij de harmonie muziek maakten. Dat was dan wel weer super gezellig. Op een gegeven moment was ik oppassen bij iemand uit het dorp, toen zij mij ’s avonds opbelde. Ik moest iedere woensdagavond oppassen, omdat zij muziek maakte in een showorkest. Ze belde dus op en vroeg of ik interesse had om voor een show een paar liedjes mee te spelen. Nou, dat leek me zeker wel wat.

Zodoende ging ik op een auditie en mocht ik voor die ene show welgeteld 4 nummers mee komen doen. De muziek was super leuk (hallo populaire nummers en klassiekers!) en ook de groep was erg leuk. Toen de show er op zat, ging ik nog naar één laatste repetitie. Dit was ook de laatste repetitie voor de kerstvakantie. Ik had het zo naar mijn zin dat ik wilde blijven. Gelukkig kon dat! Er moesten natuurlijk wel fluitpartijen bijgeschreven worden.

Ik weet niet meer wanneer ik precies bij de harmonie gestopt ben, maar ik weet nog wel dat ik de zondagochtendrepetitie niet meer zo zag zitten en ook veel nummers gewoonweg niet zo leuk vond. Daarnaast zou ik door gaan met muziek, maar dan elders.

Stoppen met muziek

Misschien is het wel een leuk feitje dat ik Roy leerde kennen bij dat showorkest. Hij was daar de gitarist. Toen hij daar op een gegeven moment weg ging, werd het voor mij ook minder leuk. Niet per se het muziek maken, maar ik ben nogal gevoelig voor een herinnering of een band. Ik ben nog een aantal maanden bij het orkest gebleven, toen ik besloot om te stoppen.

Sindsdien was het klaar met muziek. Nou, bijna dan. Ik speelde nog dwarsfluit op dopen, bruiloften en uitvaarten van familieleden. Dit nummer speelde ik voor mijn opa op zijn uitvaart.

Samen met Roy muziek maken op de bruiloft van mijn zus

Regelmatig kreeg ik de vraag of ik het muziek maken niet miste. En eigenlijk was ik daar vrij duidelijk in. Nee. Ik hoefde niet te oefenen en niet ook nog ergens naar toe. Ik vond het eigenlijk wel prima zo. Ja, natuurlijk vond ik het ook wel jammer dat mijn (ondertussen eigen gekochte) dwarsfluit lag te verstoffen in de kast en mijn intentie om af en toe toch eens te blazen kwam er gewoonweg niet van.

Mijn oude hobby oppakken

Voor de zomervakantie kreeg ik een appje van iemand van het showorkest. Of ik nog interesse had om weer dwarsfluit te gaan spelen. Ik heb daar even over na moeten denken. Stiekem kriebelde het wel. Maar wilde ik het nog wel? Ik had ondertussen ook een baby, dus had ik er wel tijd voor? En kon ik het dan nog combineren met mijn leven als moeder, vrouw van, juf en blogger? Toch heb ik toegezegd. Wel onder voorbehoud. Even kijken hoe het voor mij is (kan ik het combineren en vind ik het nog net zo leuk?) en voor hen of ik er nog tussen pas.

Ondertussen heb ik er alweer 2 repetities opzitten. Hoewel ik mijzelf voor de eerste repetitie er echt heb moeten toe zetten om te repeteren, sloeg dat na de eerste repetitie meteen om. Ik had er echt wel weer zin in. Het is sowieso weer een uitdaging, want na 7 jaar bijna niks doen heb ik een hoop techniek verloren. Hoge noten en snelheid moet ik even terug vinden, maar ik weet zeker dat dat goed gaat komen.

Ik heb er in ieder geval weer heel veel zin in!

Heb jij een hobby die jij nog doet vanuit vroeger? En welke hobby’s heb je nu?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

2 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close