Fun

SPROOKJESBOS | De dingen die je ziet, maar toch ook weer niet…

Hoe vaak kun je ergens komen en toch elke keer weer nieuwe dingen zien? Bijvoorbeeld in de Efteling. Wat een details, wat een details. Na weer een keer een dagje Efteling ging mijn vriend Efteling informatie opslurpen op het internet. Zo kwam hij achter een hele hoop details in het sprookjesbos die ons nooit – in ieder geval niet bewust – is opgevallen. En zoals je in deze vlog kon zien, zijn we hiervoor speciaal terug gegaan zodat ik er foto’s van kon maken om met jullie deze ‘geheime’ Efteling details te delen.

DOORNROOSJE

Voordat je het kasteel van Doornroosje betreedt, zie je een slapende wachter. Op zich is daar niks bijzonders aan, want in het verhaal van Doornroosje valt iedereen uiteindelijk in slaap. Maar als je goed kijkt naar deze slapende wachter valt je vast en zeker ook op dat de hand totaal niet in verhouding is met de rest van de wachter. Vooral aan zijn rechterhand kun je dit goed zien. Het is even goed kijken en vanuit een goed perspectief, maar toch.


Als je dan uiteindelijk Doornroosje kunt zien, zit daar ook echt een fantastisch leuk detail. Natuurlijk ontstaat er bloed bij een mens als je jezelf prikt aan iets scherps. En gezien Doornroosje haar vinger prikt aan een spinnenwiel, hoort er uiteraard bloed uit haar vinger te komen. Wanneer je goed kijkt naar de zakdoek die uit haar hand valt (ook zo’n leuk detail), dan zie je ook een bloedvlekje.

Wanneer je dan vervolgens verder loopt, loop je onder een poort door. Als je omhoog kijkt naar het dak van deze poort dan zie je daar 3 kraaien zitten.

KABOUTERDORP

Ook bij het Kabouterdorp is van alles te zien. Onder een boom (die je zo meteen ook nog te zien krijgt) zit deze kabouter te spelen op een klavecimbel. Naast dat je deze kabouter alleen ziet, wanneer je door het raampje van de boom kijkt is er nog iets bijzonders aan deze kabouter. Het zou namelijk deze muziekkabouter zijn die zorgt voor de muziek uit alle paddenstoelen in heel het sprookjesbos….

Op zoek naar de muziekkabouter? Dan moet je dus bij deze boom zijn. Kijk eens goed naar de top van de boom, en je zult een eng gezicht zien.

Deze kabouter is de enige vrouwelijke kabouter in heel het Kabouterdorp!

Wanneer je het laatste paddenstoelenhuisje binnen gaat, zie je deze twee kabouters. De kabouter hier vooraan leest in een wel héél bijzonder boek: Anton Pieck en de wonderbaarlijke geschiedenis van de Efteling.

ROODKAPJE

Hoewel het verhaal van Roodkapje best leuk is afgebeeld, is het qua detail niet heel bijzonder (vind ik dan hè!). Als je kijkt op de pilaar aan het voeteind van het bed waar de wolf/oma in ligt dan zie je dat er een gezicht op hangt. En als je dan wat langer kijkt dan zie je zijn ogen op en neer gaan.

DE KLEINE ZEEMEERMIN

Hoewel ik dit persoonlijk een van de minst leuke dingen in het sprookjesbos vind, zit hier wel degelijk een verhaal achter. De zeemeermin is pas sinds 1970 in de Efteling te vinden, maar op deze plek stond vanaf 1954 de Liefdesbron: een plek waar geliefden elkaar konden aanraken waarna gekleurd water toonde hoe verliefd ze dan precies waren. Toen deze Liefdesbron verdween wilde de Efteling toch iets doen met het muurtje met de Cupido bovenop. En dus kwam in 1964 de Dansende Dolfijn: een rondzwemmende vis. Natuurlijk paste dit helemaal niet in het sprookjesbos, omdat het ook geen sprookje is. In 1970 werd dan uiteindelijk het beeld van de Kleine Zeemeermin geplaats, maar is de achtergrond van deze attractie door de Cupido bovenop nog te zien.

DRAAK

Ook deze draak is een attractie die niet vanaf het begin hier staat en dus heeft ook dit decor wat achtergrondinformatie. Hoe ironisch het misschien ook klinkt, de Chinese Nachtegaal (die hier eerst stond) moest weg wegens storingsgevoeligheid van het mechaniek. Als je op de dakpannen kijkt van het muurtje, dan zie je goudkleurige drakenornamentjes. Dit is nog een overblijfsel van zijn vorige sprookjes, maar uiteraard goed passend bij de draak die er nu staat. Ook de grillige tak van de nachtegaal is nog te zien.

Bij deze afbeelding durf ik te wedden dat misschien 1 op de 1000 van jullie weet dat dit ook te zien is in het Sprookjesbos. Bij toeval keek ik omhoog, toen Roy nog informatie aan het opzoeken was over de Draak. Ik zag iets hangen en besloot er foto’s van te maken. Stom genoeg fotografeerde ik tegen het licht in, waardoor ik besloot aan de andere kant te gaan staan. Dit plaatje schoot ik toen ik me ineens besefte wat het nou eigenlijk was.
Het lijkt erop dat de heks haar bezem en haar knapzak verloren is tijdens een ritje boven het Sprookjesbos. Aldus een grapje van de Efteling.

DE WOLF EN DE ZEVEN GEITJES

Achter het huisje van de geitjes zie je een waterput. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat bezoekers rondom het huisje konden wandelen, maar uiteindelijk is het huisje gewoon langs het hoofdpad geplaatst. De waterput staat natuurlijk centraal voor de put waar de wolf uiteindelijk in valt, nadat moeder Geit haar jong heeft gered en zware stenen in de buik van de wolf gestopt heeft.

Dit gezicht aan het huisje van de geitjes valt veel mensen niet op, ondanks dat hij heel groot is. Dit heeft te maken met dat het aan de buitenkant zit van het stuk waar je onderdoor loopt. Toch een leuk detail.

En is je ooit deze mechanische eekhoorn opgevallen? Om de zoveel tijd komt hij eventjes boven het afdakje (waar de Wolf onder staat) uit.

En ook dit is een leuk detail: het wapen van de geitjes, met uiteraard een geit die het vast houdt.

Ook binnen in het huisje van de geitjes is van alles te zien. Waaronder deze klok met hoofdjes. De oogjes bewegen….

Hoewel ik totaal niet dol ben op spinnen, vind ik dit een fantastisch leuk detail! Er hangt in de hoek een spin die zo nu en dan naar beneden gaat. Het is echt een inieminie detail, maar wel heel gaaf om hier aan te denken!

TAFELTJE DEK JE, EZELTJE STREK JE, KNUPPEL UIT DE ZAK

Wanneer je de Herberg ‘Ersteling’ in loopt, krijg je het sprookje te horen. Wanneer je verder loopt en kijkt naar de deurklink, zie je dat deze perfect past bij het sprookje!

SNEEUWWITJE

Het verhaal van Sneeuwwitje is in het kasteel van de boze Koningin te horen. Het kasteel zelf heeft toch ook enkele bijzonderheden: de appel boven de ingang en de spiegel boven op het hoogste punt.

Wanneer je uit het kasteel loopt, mag je nog even naar links kijken. Een leuk detail is namelijk de mand met appels.

En als je nog naar boven kijkt voordat je het kasteel verlaat, zie je deze kraai nog zitten.

Misschien ben je te druk met het kijken naar Sneeuwwitje, maar is het je opgevallen dat het dwergenhuisje ook op de achtergrond te zien is?

ASSEPOESTER

De Efteling is zo fantastisch goed in details dat je deze misschien niet bewust mee krijgt. Op de pilaren bij het huis van Assepoester zie je de klok die 12 uur slaat en bovenop een pompoen.

Wanneer je richting het huis loopt, moet je naar boven naar het raam kijken. Dit is het enige raam met de luifels open. Blijf even staan (dit kan best een lange tijd duren) en je zult stiefmoeder zien gluren.

Detail!

Voordat je het huis binnen stapt, zie je nog het graf van de moeder van Assepoester. Naast dat de Efteling bijna dagelijks de bloemen ververst, zie je ook het glazen muiltje staan.

En kijk bij binnenkomst eens omhoog. Vogels!

REPELSTEELTJE

Ook dit sprookje vind ik minder interessant. Hoewel het huisje van Repelsteeltje tof gedaan is. het lijkt of er een boom op groeit.

HET MEISJE MET DE ZWAVELSTOKJES

Wie het stukje van Het Meisje met de Zwavelstokjes gezien heeft en naar buiten loopt, moet vooral ook even letten op het huis. Hier vind je namelijk de grafstenen van het meisje en haar oma.

Is dat nou niet leuk om mee af te sluiten? Beetje ironisch, haha!

Kende jij deze leuke details al?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

10 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close