Mijn ervaring met menstruatie na een zwangerschap (met borstvoeding en minipil)

Wat was het heerlijk om zo’n lange tijd niet ongesteld te zijn! Eerst 9 maanden zwangerschap (jammer dat ik daarvan wel bloedingen kreeg) en daarna heeft het bij mij ook nog een poos geduurd voordat mijn menstruatie weer op gang was. Mijn ervaring met menstruatie na een zwangerschap (en met borstvoeding en minipil) deel ik in dit artikel.

Zo lang heb ik geen menstruatie gehad

Allereerst heeft het behoorlijk lang geduurd voordat ik weer ging menstrueren. Vanaf de tweede week januari 2017 tot en met half augustus 2018 ben ik niet meer ongesteld geweest. In eerste instantie door mijn zwangerschap en daarna speelde de borstvoeding en de minipil hierin ook een rol. Ik heb dus 1,5 jaar lang niet gemenstrueerd. Hoe fijn?! Natuurlijk is dat niet bij iedereen het geval. Ieder lichaam is anders en reageert anders. Dat het bij mij zo lang heeft geduurd heeft waarschijnlijk alles te maken met de combinatie van borstvoeding en de minipil.

Borstvoeding en minipil

Wanneer je borstvoeding geeft, kan het langer duren voordat je weer ongesteld wordt. Ik heb 9 maanden lang borstvoeding gegeven en ik ben in die tijd niet ongesteld geweest. Ik heb geen tussenbloeding o.i.d. gehad. Helemaal niks. Los van het feit dat het bewezen is dat vrouwen die borstvoeding geven later ongesteld kunnen worden, gebruikte ik vanaf 6 weken na de bevalling ook de minipil. Dit heeft natuurlijk ook een grote invloed.

De minipil reageert ook op ieder lichaam anders. Zo ken ik verhalen van meiden die bijna alleen maar menstrueerde, als ook meiden die helemaal niet meer menstrueerden. Ik denk dat de minipil i.c.m. de borstvoeding er bij mij voor zorgde dat ik niet menstrueerde.

Menstruatie na een zwangerschap

Natuurlijk is ook hier weer het geval dat dit voor iedere vrouw anders is. In augustus 2018 menstrueerde ik voor het eerst weer. Door te stoppen met borstvoeding kwam die langzaam weer op gang. Tenminste dat vermoed ik. Ik twijfelde wel heel erg of het een menstruatie was. Ik had 5 dagen lang alleen maar last van spotting en in die 5 dagen niet eens iedere dag. Toen ik een maand later ditzelfde weer was, besefte ik mij dus ook pas dat dit mijn menstruatie was.

Ik was natuurlijk helemaal happy dat het zo minimaal was. Ha! Dat was fijn. Maar je ziet het al aan komen. Ik heb het te hard geroepen. Nu ben ik voor de 3e keer ongesteld en ik heb 3 dagen lang met hevige buikkrampen en een warme kruik op de bank gelegen. Ik kon bijna niets. Ook was de bloeding vet hevig en moest ik echt ieder uur het maandverbandje vervangen. Dit was dus totaal het tegenovergestelde van de eerste twee keer. Hopelijk is het de volgende keer niet meer zo heftig. Ik zou bijna zeggen dat het een reden is om weer een kindje te proberen te maken, haha! Ik kijk dus totaal niet uit naar volgende maand, maar wie weet is het dan ook weer anders.

Hoe ging het bij jullie na de bevalling? Heeft het lang geduurd voordat je ongesteld werd? En was de menstruatie anders dan voor je zwangerschap?

Menstruatie na een zwangerschap

 

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close