TV

EXPEDITIE ROBINSON 2016 | Recap #5

Tijd voor alweer de 5e aflevering van Expeditie Robinson 2016. Vorige week zagen we hoe de teams verwisseld werden, hoe kamp Noord de eliminitatieproef won en dat Lex het eiland moest verlaten. Ook benieuwd wat er ondertussen weer gebeurd is? Lees snel verder!

DAG 8

Veel expeditieleden roddelen over Jay Jay. Ze zijn allemaal wel een beetje klaar met hem. Zo klaagt Jessie tegen Anna en Gaby. Suzanne klaagt samen met Koos. “Als Alex druk is, is Jay Jay ook druk.” Wat dat met de voorgaande zinnen te maken heeft, weet ik niet. Maar dat was een zin die ik onthouden had. 😉

Elle en Bertie zijn benieuwd wie er deze keer naar afvallerseiland komt. “Is dat Lex? Nee… Dat wil ik niet! Kom maar op  Lex! Ik lus je rauw!” Elle staat klaar in de aanval. Tot dat hij daadwerkelijk op het eiland aankomt. “Het is niet alleen afvallers eiland, maar ook vergevingseiland.”
Lex legt uit aan Elle wat er op de eilandraad gebeurd is toen Elle weggestemd werd. “Ik heb jullie pact (van Elle en Bartho) in het midden gelaten.” Maar dat idee had Elle niet.

Jay Jay en Alex vinden hun kamp irritant. Alleen maar vrouwen. En Koos. Maar die is volgens hen ook wel een beetje een vrouw. “Ze maken vuur en denken meteen dat ze superhelden zijn.”

Thomas en Dave gaan samen kokosnoten ‘rossen’ met de stok van Bartho. “Kansloos,” vindt Dave omdat het niet goed lukt En toen lukte het opeens. “Het is een wereld die voor je open gaat.”

Koos probeert vuur te maken, maar dat lukt niet zo. Als hij aan is, gaat hij weer uit. “Vuurmeister Koos,” wordt er gelachen door zijn kampgenoten.

DAG 9

Elle vraagt zich af of het makkelijker word. Bertie weet het ook niet: “Ik weet niet of het makkelijker word. Je went ergens aan.”
Lex wil op expeditie. En dus gaan ze met zijn 3e op pad. Bertie weet precies wat ze wel en niet al kunnen plukken.

ELIMINATIE PROEF

Deze eliminatie proef moeten ze een puzzel oplossen. De puzzel is niet intact. Ze moeten met kleinere blokken eerst een blok maken. Die stukken kunnen ze aan de overkant in het water verzamelen. Dat doen ze door een fakkel aan te maken, daarna op een bodyboard te gaan liggen die wordt aangedreven doordat kampgenoten aan een lier moeten draaien. Vervolgens moeten ze het touw doorbranden, het puzzelstuk pakken en mee terug op het bodyboard nemen. Vervolgens mag de volgende kampgenoot gaan. Als alle stukken verzameld zijn, moeten ze daar een vierkant van maken. Dit kleinere vierkant past in een groter vierkant, dat eerst ook nog goed gelegd moet worden. Wie dit als eerste is gelukt wint de eliminatie proef én krijgt een tip over extra voedsel.

Bij kamp Noord mag één persoon niet meedoen omdat het andere team minder mensen heeft. Suzanne besluit aan de kant te blijven.

Bartho en Jalou gaan als eerste. “Voor mijn gevoel duurt het doorbranden lang.” Maar toch is Jalou als eerste weer terug op het bodyboard onderweg naar de kant. Als Bartho terug wil, verliest hij halverwege zijn puzzelstuk. Dit kost enorm veel tijd. Zeker ook omdat het puzzelstuk weg drijft. Iedereen bij kamp Zuid baalt.

Verder is er niemand bij wie er echt iets mis gaat, maar door het voorval bij kamp Zuid liggen ze ver achter. Kamp Noord kan dan ook als eerste aan de eerste puzzel starten. Het lukt hen deze te maken. Dave ziet dit ook en gaat af kijken. “Dat kon ik dan wel op weer op school.”
Daardoor heeft kamp Zuid uiteindelijk ook de eerste puzzel klaar.

Alex kijkt goed naar de puzzel en ziet een puzzelstuk. Ruw wil hij deze op de goede plek leggen, maar raakt daarbij Jalou die uit haar plaat gaat. Maar Alex heeft wel gelijk en de puzzel is opgelost.

Kamp Noord wint (weer)!

Toch hebben ze daar gemixte gevoelens. Ze hadden eigenlijk willen verliezen om de sfeer in het kamp te redden, maar toch voelt het ook wel goed.

Dennis geeft kamp Noord een brief met daarin de aanwijzing. Deze is blijkbaar heel cryptisch en hij vraagt zich dan ook af of het kamp er iets mee kan. Maar als ze de volgende proef winnen, komt er een nieuwe aanwijzing. Verliezen ze die proef, dan gaat de aanwijzing naar kamp Zuid.

Terug in het kamp leest Jay Jay de aanwijzing voor:

“Onder de witte wortels van deze struik.”

Koos vraagt zich af of ze dit letterlijk moeten nemen. Ze vinden deze aanwijzing niet zo avontuurlijk als ze gedacht hadden. “Ik ga er vanuit dat er genoeg struiken zijn die witte wortels hebben,” denkt Alex. Jay Jay stelt voor om met zijn allen te gaan zoeken.
Alex roept vervolgens dat het misschien een idee is dat er mensen in het kamp blijven om vuur te maken. Suzanne raakt daardoor geïrriteerd en geeft dat aan. Alex reageert ook geïrriteerd en al snel besluit Koos dat hij met Suzanne in het kamp blijft. Alex gaat samen met Jay Jay op zoek en Jalou, Chloë en Jessie gaan ook samen.

Anna ontmoet Thomas en Dave in het woud. Ze geeft aan dat haar vorig kamp het al helemaal uitgestippeld had: eerst Elle, dan Lex en toen Bartho. “Dan wordt het Bartho dus,” geeft Thomas aan. Dave vertelt dat hij het wel jammer vindt omdat hij Bartho een ’topper van een gozer’ vindt.

Gaby en Dio weten niet of ze wel op Bartho willen stemmen en of dit eigenlijk wel zo tactisch is. Het liefst nemen ze Bartho mee naar de samensmelting. Maar ze beseffen dat hij niet van de complotten is. “Hij is een eerlijke, toffe speler.”

Bartho heeft Gaby en Dio zien praten en vindt zichzelf niet dom. “Dit is mijn laatste dag. En dat vind ik goed kut. Maar in Robinson is alles mogelijk, dus er is altijd hoop.”

Elle heeft het even moeilijk. “Ik denk alleen maar: wat doe ik eigenlijk hier?” Vooral omdat ze buiten het groepsgedoe zit. Ze moet iets verzinnen waardoor ze voor haarzelf kracht uit kan putten. “Ik ben een soort gevangene van mijn eigen niet-opgeven-ambitie”

Tijdens het maken van vuur praten Koos en Suzanne over Jay Jay en Alex. “Ze zijn zo sfeer bepalend. Maar als we blijven winnen kunnen ze niet weggestemd worden…” Dilemma…

Tijdens het zoeken praten ook Jalou, Jessie en Chloë over hun mannelijke kampgenoten: “Die gasten gaan zo hun best doen. Ze weten dat ze weggestemd worden als we verliezen. Het is eigenlijk twee kampen in één kamp.”

En die jongens beseffen het maar al te goed. “Het is essentieel dat we blijven winnen, anders liggen we er uit.”

Er lijkt een grote storm aan te komen en alle expeditie leden bereiden zich voor. Kamp Zuid gaat in het hutje en Kamp Noord verschuilt onder de bomen.

Elle is klaar met dat alles zo nat is. “Ik wil het gewoon niet meer. Dat is misschien wel de reden dat ik zeg dat ik naar huis wil.”

Jay Jay geeft commentaar op Suzanne en haar manier van het delen van de krab. Maar zij laat het haar niet zeggen en reageert. “Ik vind dat je af en toe wat kribbig reageert,” geeft Jay Jay als reactie. “Jij ook. Het maakt niet uit wat iemand doet. Jij komt aanhollen en vertelt hoe het wel moet.”
Vervolgens kibbelen ze nog wat door en het gaat er flink op los. “Ik ben helemaal klaar met jou.” Aldus Suzanne om het gesprek te beëindigen.

EILANDRAAD

Gaby vindt voor de regen zwaar omdat dan alles nat wordt; ook de kleding.
Dave’s doel was om de samensmelting te halen, maar hoe langer hij in de expeditie is hoe meer hij honger krijgt. Zowel naar de finale als naar voedsel.
Bartho wist van te voren niet dat het zo hard zou zijn, maar wel dat hij zou kunnen overleven.

Enfin. Tijd om te stemmen:

Bartho, Bartho, Thomas, Bartho, Bartho, Bartho.

“Het is wel goed zo. Het is jammer. Ik had graag nog door willen gaan, maar ik wist dat het in de groep zo lag.”

En gaat Bartho ook naar verliezers eiland?  Nog voordat Dennis klaar is met praten, zegt Bartho al volmondig ja!

Robinson van deze aflevering: Alex
Geïrriteerde Robinson: Suzanne
Twijfelende Robinson: Elle
Bange Robinsons: Alex en Jay Jay
Einde Robinson: Bartho

Welk expeditie lid moet volgens jou de samensmelting zeker halen?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

One Comment

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close