Wel of geen Sinterklaas vieren?

Aankomende zaterdag is het weer zo ver: dan komt Sinterklaas aan in Nederland. Een spannende tijd voor de meeste kinderen. Ik zie ze bij mij op school al stuiteren. Niet alleen deze week, maar al weken hiervoor ging het er al over. Leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen er van (kunnen) worden. Desondanks weten wij nog niet of we Isabelle het geloof van Sinterklaas mee willen geven. Daar vertel ik je meer over in deze blogpost. 

Discussie

Allereerst heeft ons vraagstuk niets te maken met de discussie rondom Zwarte Piet. Die hele discussie vind ik te belachelijk voor woorden. Daar schreef ik al eens een column over. Die column gaat vooral over het feit dat ik vind dat we mee kunnen (en eigenlijk moeten) gaan met de huidige maatschappij en de normen en waarden die daar in passen. Hoe dan ook merk je dus al aan mij dat ik geen tegenstander van het feest op zich ben. Maar waarom twijfel ik dan of ik Isabelle er groot mee wil brengen?

Waarom geen Sinterklaas vieren

Ik wil mijn kind een aantal normen en waarden meegeven. Eén van die normen en waarden zijn respect en eerlijkheid. Door je kind te laten geloven dat Sinterklaas bestaat en over een aantal jaren te zeggen dat hij niet bestaat is in mijn ogen het schenden van je eigen normen en waarden. Je geeft je kind daarmee een fout voorbeeld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat sommige mensen Sinterklaas gebruiken om te zorgen dat hun kinderen ‘lief’ blijven. Dat gaat helemaal tegen mijn principes in. 

Daarnaast vind ik kinderen erg hebberig worden van het hele Sinterklaasfeest. Hebberig naar chocola, pepernoten en vooral cadeautjes. Natuurlijk heeft dat ook alles te maken met hoe jij daar zelf in staat en mee om gaat, maar dan nog.

En mijn laatste – minst belangrijke reden – is dat Roy en ik véél meer hebben met Kerst. Niet het geloof er om heen, maar de gezelligheid en liefde die je dan geeft en krijgt. En om dan cadeaus voor elkaar te doen vind ik iets heel moois. Als Isabelle dan een lijstje voor Kerst mag (en kan) maken is de insteek zóveel anders dan bij Sinterklaas.

Maar waarom er wel twijfel is

Hoewel ik heel overtuigend klink, ben ik dat dus niet. Dat heeft alles te maken met de druk om ons heen. Anderen die het niet begrijpen dat we de traditie misschien niet voortzetten. We ervaren toch een soort groepsdruk. Heel eerlijk vind ik dat mega vervelend en wil ik het juist om die reden des te meer niet vieren, want heb respect voor onze beslissing en keuzes. En het is niet zo dat we dan anderen het feest niet zouden laten vieren of iets dergelijks.

Als ik de magische blikken zie van de kinderen bij mij op school dan denk ik er heus wel eens aan hoe leuk het voor hen is. De magie en de spanning. En natuurlijk niet te vergeten het groepsgevoel. En ja, Roy en ik vonden het vroeger ook leuk.

En er is nog één ander belangrijk ding waar ik tegenaan loop. Ik wil Isabelle eerlijkheid leren, maar als zij opgroeit met de waarheid van Sinterklaas dan moet ze wel liegen tegen anderen. Eigenlijk is het super oneerlijk dat ik Isabelle dan moet laten liegen omdat anderen een grote leugen vertellen. Aan de andere kant kan ik haar dan wel meteen leren om aan jezelf trouw te zijn en respectvol te zijn naar anderen.

Hoe verder

Daarnaast is het niet zo dat we – als we het niet zouden gaan vieren – het feest boycotten. Tegen de tijd dat we Isabelle wel toegevoegde suiker laten eten, krijgt ze heus ook wel chocola en pepernoten. En ze zal misschien heus ook wel een klein cadeautje krijgen. En natuurlijk wil ik hier ook gewoon Sinterklaas tips delen voor jullie. Want zoals ik al zei ben ik niet tegen Sinterklaas, ik heb er zelf alleen minder mee.

Bij het schrijven van dit artikel begin ik wel steeds meer overtuigd te raken. Ik denk niet dat we haar gaan laten geloven in Sinterklaas. Hoe we het dan gaan aanpakken laat ik jullie nog wel weten tegen die tijd. Voor dit jaar doet dat er nog niet toe omdat ze nog te jong is en het toch nog allemaal niet snapt.

Hoe staan jullie hierin?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

5 Comments

 • Laurie

  15 november 2018 at 13:18

  Wij hebben het hiermee thuis ook wel eens over gehad. Het gesprek hierover starten was voor mij met name met de reden dat je je kind inderdaad zo’n 8-9 jaar voorliegt. Mijn man zag het niet zitten omdat “iedereen” het toch zo doet, dus hoe kun je er dan mee om gaan als iedereen in de omgeving het wel viert. Lastig is dat… op de site van Kiind is hier ook wel een wat over voorbij gekomen meen ik

  Beantwoorden
  • Natasja

   15 november 2018 at 15:52

   Is ook zeker lastig! Heb nu meerdere sites gevonden die hier ook op in gaan. Maar als iedereen het blijft doen omdat iedereen het doet, kan daar ook geen verandering in komen.

   Beantwoorden
 • Felicia

  15 november 2018 at 14:50

  Ik snap dat je je kind normen en waarden bij wilt brengen, maar vind je het niet erg ver gaan om ze daarom een kinderfeest te ontnemen? Je bent er zelf toch ook niet slechter op geworden of door beschadigd. Hou je je kind dan ook thuis als ze sinterklaas vieren op school en bij verenigingen. Het blijft een kinderfeest ik denk dat je daar niet zo zwaar aan moet wegen en je je kindje op Andere momenten de juiste normen en waarden kan bijbrengen. Sinterklaas kan je vieren tot het kind geen “kindje” meer is, kerst blijft je hele leven. Een klein cadeautje en het plezier dat ze hebben met sinterklaas zal het kind niet schaden lijkt me.. het ontnemen er van daar in tegen misschien wel, omdat het kind zich dan buitengesloten voelt op bijvoorbeeld school, omdat het niet kan meepraten. Maar dat is mijn mening.

  Beantwoorden
 • Mama

  16 november 2018 at 23:36

  Respect en eerlijkheid zijn mooie normen en waarden. Maar komt eerlijkheid in het gedrang rondom het 5 december feest? Als je niet wilt dat Isabelle in Sinterklaas ‘gelooft’ zul je haar wel moeten vertellen dat andere kinderen daar wel in geloven. Dus dan moet ze ‘liegen’ tegen andere kinderen. Ik denk niet dat ouders het op prijs stellen als Isabelle gaat zeggen dat de Sint niet bestaat. Dit is ook een dingetje om in jullie overweging mee te nemen. En zou Isabelle jullie op latere leeftijd kwalijk nemen dat jullie haar in Sinterklaas hebben doen laten geloven? Ik denk het niet. Maar het is jullie ‘feestje’ dus alvast respect voor jullie beslissing.

  Beantwoorden
 • Barbara

  28 november 2018 at 13:28

  Ik ben het helemaal met je eens, en hou mijn kind ook niet voor dat Sinterklaas bestaat. Echt expliciete gesprekken heb ik er nog niet over gehad (hij is 3), maar ik let wel op mijn woordgebruik: ik heb het over “het sinterklaasfeest vieren” en niet over “sinterklaas komt”, bijvoorbeeld. Thuis doen we dit jaar niets, op het kdv zijn ze er wel mee bezig maar daar is het vooral liedjes zingen. Ik vond je blog omdat ik zelf op zoek ben naar ervaringen van ouders die niet met de sinterklaasmythe mee willen doen, ben nog wat onzeker over de effecten later op school… Hier trouwens nog een ervaring, dit vond ik echt een nuttig verhaal, vooral omdat de kinderen wat ouder zijn: https://www.goodgirlscompany.nl/geen-sinterklaas-redenen-voordelen/

  Ik zie het trouwens echt niet als “een kinderfeest afnemen”. We zullen echt wel het feest blijven vieren, maar ik ben van plan om meer de traditie te benadrukken, over het verhaal van Sint Nicolaas vertellen, en daar dan de feestelijke gebruiken (zoals liedjes zingen, schoenen zetten, pepernoten en mandarijnen eten, etc) aan koppelen. Niet doen alsof er daadwerkelijk een meneer met hulpjes snachts over het dak hobbelt op een schimmel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close