TV

RECAP | Expeditie Robinson #6

Alweer tijd voor de 6e aflevering van Expeditie Robinson! Jeetje, wat gaat dat snel! Vorige week werd er eindelijk een team Noord en team Zuid gevormd en werd na de proef Ronnie op de eilandraad naar huis gestuurd. Wie zal deze aflevering de pineut zijn?

“IK HEB EEN OFF-DAY”

Op Mantapayaz zit de groep op dag 11 bij elkaar na het vertrek van Ronnie. Sharon denkt met deze groep wel de juiste keuze gemaakt te hebben, maar Ryanne is hier niet zeker van. “Ik weet het niet. Als we een rapbattle hebben, zijn we de lul.”
Ondertussen heeft Sharon heimwee en praat hierover met Anna. Ze denkt terug aan haar reden om mee te doen. Ze wil haar angsten overwinnen: buiten slapen, haarzelf vertrouwen, keuzes maken en ergens voor vechten.

Op Tayak zitten ze met een voedselprobleem: ze hebben nog 5 kleine flesjes met rijst en meel. Het is een prachtig eiland, maar er is niks te eten. En dan heeft Klaas ook nog eens een off-day. Als er nou maar geen proef aan komt… Maar helaas.

“FUCK, WE GAAN HET ANDERE TEAM EFFE LEKKER INMAKEN!”

Ryanne heeft zin in de proef en is er van overtuigd het andere kamp vandaag in te gaan maken. Hopelijk gaat dat lukken, want de proef is lang, vermoeiend, nat en modderig volgens Dennis. Ze moeten water naar de zee gaan dragen. Op het eerste platform nemen ze een bamboebeker mee en zwemmen ze naar de overkant. Als iedereen daar aangekomen is, moeten ze over een wipwap om vervolgens door een krabbenval te kruipen. Daarna moet één iemand de toren op en moeten de anderen zorgen dat het water boven komt. De bekers moeten in een emmer geleegd worden. Het kamp waarbij de emmer als eerste omvalt – en het water dus terug gaat naar de zee – wint de proef. Poeh, dat klinkt vermoeiend!

Bij kamp Zuid mag één iemand niet mee doen. Marianne kiest er voor niet mee te doen. Ze vindt het een vreselijk gevoel als ze dankzij haar niet zouden winnen. Goed excuus…

Here we go! Het zwemmen is zwaar, want ze zwemmen tegen de stroming in. De wipwap is glibberig omdat de deelnemers nat zijn en modder onder hun schoenen hebben. Focus en evenwicht zijn belangrijk. Kamp Noord is het snelste en gaan snel door de krabbenvallen. Danny is dan ook als eerste in de toren. Kim gaat voor kamp Zuid naar boven. Bij beiden is het niet genoeg water. Ze moeten terug en opnieuw beginnen.

Team Noord is als eerste weer terug op het platform. Hoewel… Danny lijkt te spartelen in het water. Het lijkt wel alsof hij verzuipt. Oscar moet hem gaan helpen. Hierdoor verliezen ze tijd en is Zuid sneller weer met zijn allen aan het zwemmen naar de wipwap. Maar doordat kamp Zuid niet zo snel is op de wipwap, haalt kamp Noord het andere kamp zo goed als in. “We zijn helemaal niet de underdog. We zijn gewoon fucking snel!” Anna stelt een goede conclusie vast.

Beiden kampen komen zo goed als tegelijkertijd aan bij de torens. Kim en Oscar gaan naar boven. Kamp Zuid is net ietsje sneller en hun emmer zakt al een beetje. Maar het is niet genoeg en ze moet nog een keertje terug. Dat geldt overigens ook voor kamp Noord. Oooooeeee, spannend!

Danny verzuipt weer en Oscar helpt hem meteen. Terwijl kamp Zuid weer onderweg is naar de wipwap, moet eerst nog iedereen van kamp Noord op het platform terecht komen. Toch blijft Oscar optimistisch. En bij de wipwap blijkt ook dat Oscar dat mag zijn: ze halen kamp Zuid net in. Kim en Oscar klimmen synchroon naar boven op de toren. Wie is het snelst met het water? Het is… Het is… Kamp Zuid wint wéér immuniteit! En dat scheelde maar 2 bekertjes.

“KUN JE ONS OOK JOUW ZWEMSLAGJE LEREN?”

Na het verliezen ontploft Ryanne bijna. “Deze hadden we moeten winnen!” Ook kamp Zuid hoort Ryanne ontploffen. Ze is boos op alles en iedereen. Ze is kapot en vindt dat ze gewoon hadden moeten winnen.
Terug op Mantapayaz geeft Danny aan dat hij baalt van zijn zwemkunsten. “Dit was de kans om van die gasten te winnen.” Hij is altijd hard voor de anderen en dus ook voor zichzelf.

Ryanne probeert de sfeer weer te maken en doet een paar hele mooie imitaties van een zwemmende Danny. “Kun je ons ook jouw speciale zwemslagje leren?” Iedereen ligt in een scheur en de sfeer zit er goed in. Ook bij het avondeten: ze maken frietjes van casave. Oscar heeft het briljante idee om van bananenbladeren frietzakjes te maken. En wat genieten ze er van!

Op Tayak maken ze zich nog altijd zorgen om het eten. Ze kunnen een paar kleine pannenkoekjes maken of een handje rijst voor de komende 5 dagen. Hopelijk vangen ze veel vis. Maar helaas worden er maar 5 inieminie visjes gevangen. En dat moeten ze met zijn zevenen eten…

“IK KAN PRIMA MET BEJAARDEN OPSCHIETEN!”

Dag 12 op het eiland is aangebroken. Ondanks de honger heerst er een goede sfeer op Tayak. Sander en Amara staan in het water als ze een rog zien. Sander vraagt aan Sandra – die op het strand staat – een stok te komen brengen. Sander prikt, maar het is mis. De rog gaat er van door. In alle rust gaat Sander achter de rog aan. Hij wacht en wacht en wacht. BAM! Raak! Ze vinden het allemaal stoer. Nadat de rog bewerkt is, genieten ze er allemaal van. Sander moet wennen aan de smaak, maar Klaas vindt het hartstikke lekker.

Op Mantapayaz lucht Ryanne haar hart bij Anna. “Ik had besloten om niet meteen de idioot uit te hangen. Dat heb ik één dag volgehouden.” Ze is blij dat ze hier is. Ze kan hier dingen sneller los lasten. Ze vindt dat de groep relaxt met elkaar om gaat en ze vindt dat het eiland haar beste kanten naar boven haalt. Ze was vroeger een buitenbeentje en daarom sloot ze zichzelf op haar zolderkamer met haar gitaar op. Ze is blij dat ze hier geaccepteerd wordt en wordt daardoor heel emotioneel. Ze verzuipt zichzelf zo’n beetje in het water.

Danny, Oscar en Ryanne praten over de eilandraad. Danny hoopt dat hij niet wordt afgestraft door zijn zwemtalent. Maar Oscar en Ryanne geven aan dat hij écht niet bang hoeft te zijn. Oscar wil op Jaap stemmen omdat hij bang is dat, wanneer de samensmelting komt, Jaap terug gaat naar het andere kamp. Ryanne is het daarmee eens. Oscar denkt dat het ook komt door de ‘generatiekloof’. “Wat mij betreft hoeft dat niet. Ik kan prima met bejaarden opschieten!” Oneliner van de dag Ryanne!

Ondertussen is Jaap in gesprek met Anna. Hij houdt een heel betoog over dat hij het respecteert als er op hem gestemd wordt, maar dat hij hoopt dat ze kiezen voor de groep en dat ze zien dat Jaap waarde heeft in de groep. Anna snapt niet zo goed wat Jaap nou eigenlijk allemaal bedoelt te zeggen en Jaap doet zijn uiterste best om het nog eens duidelijk te maken. Anna vindt het maar akward.

“WE WAREN TOCH EEN SOORT REVOLUTIE BEGONNEN TEGEN DE MACHTHEBBERS, ZEG MAAR.”

Tijd voor de eilandraad. Nicolette wil geen zout op de wonden gooien: “Maar als je een beetje sneller had gezwommen, dan….” Danny vult het perfect in. Hij baalt omdat ze het andere kamp steeds inhaalde en verloren met een haartje verschil. Hij bedoelt twee bekertjes.  Ryanne geeft de volle maan de schuld van haar uitbarsting, maar baalt net als Danny door het haartje verschil. “We waren toch een soort revolutie begonnen tegen de machthebbers zeg maar.” Anna vindt de groep een apart stelletje bij elkaar. Dat maakt het interessant en niet saai. Een vriendenteam. Toch wordt het nu tijd om een vriend(in) naar huis te sturen:

Sharon, Jaap, Jaap, Jaap, Jaap (en klaar is Kees – uhh jaap!) en ook op het laatste briefje staat Jaap.

Voor Jaap komt het niet helemaal als en verrassing. Het is wel jammer en hij heeft twee prachtige weken gehad. Hij vond het een geweldig avontuur. Hij moet wel onderduiken, want hij kan voorlopig zijn kinderen écht niet onder ogen komen.

Robinson van deze aflevering: Oscar
Optimistische Robinson: Oscar
Oneliner Robinson: Ryanne
Oerman Robinson: Sander
Luisterende Robinson: Anna
Einde Robinson: Jaap

Terecht dat Jaap eruit is? Wat vind jij?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

12 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close