Mijn lichaam 10 maanden na de zwangerschap

Altijd al ben ik bezig geweest met hoe ik er uit zie. De ene keer was ik fanatiek in het afvallen en het sporten en de andere keer had ik er meer ‘schijt aan’. Tijdens mijn zwangerschap vond ik mijn lichaam prachtig. Sowieso dat het in staat is om zo iets wonderbaarlijks te doen, maar ook de striemen en striae die ik er gratis en voor niets bij kreeg. Isabelle is 10 maanden in ons leven. En ondertussen ben ik eindelijk op het gewicht van voor mijn zwangerschap. Maar of dat ook betekent dat mijn lichaam hetzelfde er uit ziet…. Ik laat het je hieronder zien. Super scary!

Voor mijn zwangerschap

Voor mijn zwangerschap was ik echt op mijn zwaarst. Daarvoor heb ik best veel gejojood. Zo ben ik best slank geweest (al vond ik dat zelf best meevallen op dat moment), maar ook wat steviger. Mijn lichaam is altijd al zo’n dingetje geweest waar ik meestal niet blij van werd. Soms kon ik mijn lichaam ook heel goed accepteren, maar vaker wilde ik toch afvallen en strakker worden. Niet dat ik daar dan perse altijd de moeite voor deed, want deze dame houdt ook heel erg van eten. Tja, dat is niet perse een goede match.

Trots op mijn lichaam

Hoe dan ook, ik ben nu weer iets lichter dan het gewicht van voor mijn zwangerschap. Heel fijn dat ik al 15 kg kwijt ben! Maar zo’n zwangerschap én afvallen is wel een aanslag geweest op mijn lichaam. Ik vind het heel spannend om de onderstaande foto’s met jullie te delen. Het zijn bij lange na geen modellen foto’s en dat hoeft ook niet. Ik ben vorige week voor het eerst weer in bikini geweest en ik voelde me prima. Ondanks mijn gehavende lichaam. Ik weet nou eenmaal hoe het komt dat mijn lichaam er zo uit ziet en ik kan het dan ook omarmen hoewel ik er zeker nog niet tevreden mee ben. Ik hoef mijn lichaam dan ook niet te verbergen achter te grote truien en een badpak. Ik ben trots op wat mijn lichaam geleverd heeft. Daarnaast weet ik dat als ik uitstraal tevreden te zijn met mijn lichaam een ander op die manier er ook naar kijkt. En zo niet, dan is dat het probleem van die ander. Dus laten we de damage eens van dichtbij bekijken.

Buik

Na mate mijn buik groeide tijdens mijn zwangerschap, kwamen er steeds meer mommy stripes bij. Ik was er eigenlijk best trots op. Nu vind ik het een stuk minder mooi. Vooral omdat ze zo groot en fel blijven. Al moet ik eerlijk zeggen dat ze wel steeds lichter worden. Maar snel gaat dat niet. De huid voelt daar ook echt heel breekbaar aan. Haast eng. Dit zijn littekens die je altijd zult blijven zien (zelfs als ze lichter worden) en toch ben ik er hartstikke trots op. Het is een teken van wat mijn lichaam gedaan heeft.

Aan de zijkant van deze foto kun je het al goed zien (op een van de foto’s hieronder nog beter), is mijn buik ook heel erg gaan hangen. Hoewel ik dus op het gewicht ben van voor mijn zwangerschap is dit misschien nog wel mijn grootste hekelpunt. Dit was eerst zo erg nog niet! En daarbij, welke vrouw houdt er nou van zo’n hangend buikje?

Navel

Wat ook veranderd is, is mijn navel. Die is een stuk dieper geworden en in plaats van mooi rond (wat het eerst wel was) is het nu een sip gezichtje. Dit vind ik persoonlijk héél lelijk. Hopelijk trekt dit nog bij…

Keizersnede

Na meer dan een uur persen, moest ik uiteindelijk toch een spoedkeizersnede zoals je kon lezen in mijn bevallingsverhaal. Daar houd je een litteken aan over. Deze is gelukkig niet zo heel groot en maar heel dun. Daarnaast valt hij vrijwel altijd onder mijn ondergoed. Bizar eigenlijk om te bedenken dat daar Isabelle uiteindelijk uit gekomen is.

Benen

Alleen maar striae op de buik? I wish! De zijkanten van de bovenbenen zijn ook flink toegetakeld. Op deze foto kun je goed zien hoe groot en diep de littekens zijn. Bizar eigenlijk. Het is net alsof de huid uit elkaar scheurt.

Borsten

And last but not least de borsten. Nee, geen foto van deze meiden. Ik weet niet hoe het zit als je geen borstvoeding geeft, maar deze mama heeft ruim 9 maanden borstvoeding gegeven en dat is niet perse in het voordeel geweest voor de vorm en structuur. Ten eerste hangen ze bijna tot aan mijn navel. Oké, dat is dan misschien wel weer overdreven. Maar ze hangen enorm. Sowieso zijn ze zo’n 3 cupmaten gegroeid in mijn zwangerschap. De striae valt wel mee gelukkig.

Ondanks de 3 cupmaten groter, waren mijn borsten wel heel vol tijdens mijn borstvoedingsperiode. Ik vond ze véél te groot (kon bijvoorbeeld niet echt gemakkelijk op mijn buik liggen), maar de vorm was prima. Nu zijn er gewoon twee hele grote slappe theezakjes over. Zoals ik al eerder vertelde werden mijn borsten altijd als eerste groter of kleiner tijdens aankomen of afvallen. Hopelijk gaat dat nu nog steeds op. Ik moet wel zeggen dat ze nu nog maar 2 cupmaten groter zijn dan hoe ze origineel waren, dus hopelijk trekt dat ze weer wat meer omhoog. Al zullen ze vast nooit meer dezelfde vorm krijgen. Toch maar een mommy make-over doen over een aantal jaar? 😉

Met dit artikel wil ik je vooral gewoon vertellen dat je hoe dan ook mooi bent. De ene heeft vrij snel naar haar zwangerschap weer haar oude figuur en de ander (zoals ik) die kunnen er maanden al dan niet jaren over doen. Het allerbelangrijkste is dat jij je goed voelt in je lichaam. Je hebt een wonder verricht, ben er trots op. En wil je afvallen, doe dat. Wil je dat niet? Ook goed. Je bent mooi zoals je bent. En de liefde van je kind is onvoorwaardelijk. 

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

8 Comments

 • Nicole

  2 augustus 2018 at 06:47

  Na twee zwangerschappen een enorm hangende buik en hangende borsten. Tot aan mijn enkels geloof ik.
  Baal wel van mijn borsten want dat was mijn paradepaardje haha. Het enige wat ik nog mooi aan mezelf vond.
  Nu moet ik mezelf echt even opnieuw leren accepteren.
  Prachtig artikel Natasja.. <3

  Beantwoorden
 • Moniquw

  2 augustus 2018 at 13:20

  Natasja, wat super stoer dat je dit gedurft hebt! We hebben het er al eens over gehad over het veranderen van je lichaam en dat ik daar zo mee zat. Maar ik moet zeggen nu op vakantie ga ik gewoon krom, wandel ik er op los met die kleine en maakt het me minder uit die vetjes meer aan mijn buik en billen!

  Nogmaals, stoer van je ?

  Beantwoorden
 • Harriëtte

  5 september 2018 at 19:48

  Wat een prachtig artikel! Mijn zoontje is net 9 maanden geweest en het is alsof ik dit artikel geschreven zou kunnen hebben. Striae op de buik, benen, billen, borsten… en na 8 maanden borstvoeding is er van mijn borsten ook nog maar weinig over. Vorig jaar rond deze tijd kwam jouw stuk over striae net op het juiste moment (toen ontdekte ik mijn eerste striae, tranen met tuiten gehuild joh!) en nu ben ik heel blij om dit artikel te lezen. Het relativeert een hoop: we hebben toch maar een kind op de wereld gezet en gevoed! En je bent stoer en prachtig, wat een voorbeeld ben je voor Isabelle!

  Beantwoorden
  • Natasja

   5 september 2018 at 21:49

   Dankjewel! Wat fijn dat dat artikel toen op het goede moment kwam. We hebben zeker een kind op de wereld gezet en dat is t helemaal waard geweest als je t mij vraagt ❤️

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close