Nadenken over de dood doe ik niet graag. Toch spreken Roy en ik hier weleens over. Want wat zou de ander willen als hij of zij komt te overlijden? En dus hebben we een overlijdenskistje. Wat hier allemaal in zit en waarom we dit hebben leg ik je hieronder uit.
Waarom heb ik een overlijdenskistje?
Het idee komt van mijn schoonmoeder. Zij en haar man bespraken regelmatig wat ze zouden willen als ze ooit zouden te komen overlijden. Toen mijn schoonvader in 2010 overleed wist mijn schoonmoeder dan ook precies wat hij wilde. Super fijn natuurlijk! Maar toen ging ze nadenken. Haar man wist ook alles van de wensen van mijn schoonmoeder en ze had het wel eens met haar kinderen besproken. Maar zouden zij het dan onthouden? En zouden zij weten waar ze alle informatie moesten vinden?
Zo’n jaar na het overlijden van mijn schoonvader, begon mijn schoonmoeder met het maken van zo’n kistje. Nadat ze het af had liet ze het aan ons zien en vertelde ze waar ze het neer zou zetten. Toen op een gegeven moment een oom van Roy overleed, werd het maar al te duidelijk waarom zo’n overlijdenskistje eigenlijk een heel goed idee was. De man was namelijk alleen en niemand had ook maar enig idee waar al zijn papieren lagen, wat hij zou willen en hoe nu dus alles geregeld moest gaan worden.
Wat zit er in mijn overlijdenskistje?
Ik ben nog steeds bezig met het vullen van mijn kistje. Het is natuurlijk niet iets waar je dagelijks bij stil wilt staan. Maar dit zit (of komt) er in:
- Een A4’tje met de wensen voor mijn uitvaart. Denk aan de muziek (zo zou ik graag de liedjes die ik zelf heb ingespeeld toen mijn opa overleed willen horen), wel of geen kerk, begraven of cremeren etc.
- Een papier met de wensen voor wie bepaalde spullen worden. Ik snap dat dit eigenlijk ook bij de notaris dan vastgelegd moet worden, maar zolang dat niet gedaan is, hoop ik dat – wanneer ik overlijd – de familie mijn wensen respecteert en het zo ook kan verdelen zoals ik het gewild zou hebben.
- Papieren van verzekeringen. Ook de papieren van verzekeringen zijn belangrijk. Denk aan je uitvaartverzekering (niet onbelangrijk om te weten hoe iemand verzekerd is voordat je van alles gaat regelen). En om je nabestaande niet in de financiële problemen te krijgen kun je ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Maar denk er aan om je kistje ook te vullen met de papieren van verzekeringen en abonnementen die stop gezet moeten worden.
- Wachtwoorden. Het blijft een luguber iets om te zien dat de oom van Roy bijvoorbeeld ieder jaar nog gefeliciteerd wordt door Facebook. Maar zonder zijn wachtwoord kunnen we zijn profiel niet verwijderen. Voor mezelf sprekend, zou ik ook willen – mocht ik nu te komen overlijden – dat er een bericht op mijn blog geplaatst wordt en daar heb je ook wachtwoorden voor nodig. En wat denk je van verschillende instanties etc.
Nadenken over je eigen dood
Tja, het blijft een onprettig iets om na te denken over je eigen dood. Maar ik wil mijn gezin ook niet achterlaten met allerlei rompslomp. Zeker niet in zo’n moeilijke tijd. Nadenken over de tijd dat ik ooit ga is een terugkerend onderwerp. Wat ik nu vind, hoef ik over 10 jaar niet ook nog te vinden. Belangrijk dus om alles ieder jaar een keer door te lezen. Wil ik het nog steeds zo? Kloppen de verzekeringen en abonnementen nog? Ben ik geen verzekering – zoals de overlijdensrisicoverzekering – vergeten aan te vragen en/of in mijn kistje te doen? Het is geen vrolijk onderwerp, maar ik denk wel dat dit heel belangrijk is.
Hoe laat jij het achter voor je nabestaanden?
Dit artikel bevat een samenwerking met Allianz | Disclaimer
11 comments
Wat een goede tip! Heel slim om dit te hebben inderdaad. Je maakt het he nabestaande zo wel makkelijk!
Absoluut!
Ik vind dit een heel mooi iets. Zelf ook een aantal ingrijpende situaties meegemaakt. Dan is het echt heel fijn dat je in die periode niet ook nog eens moet zoeken en moet nadenken over de uitvaart. Want dat is bij leven al gedaan door de persoon zelf. Geeft rust en een fijn gevoel achteraf. En dat is, weet ik uit ervaring, ook heel erg belangrijk!!
Geeft absoluut rust. Volgens mij geef je je nabestaande daarmee toch een klein cadeautje in een moeilijke tijd.
Ergens op facebook kan je iemand aanduiden als ‘beheerder’ van je facebookpagina na je dood. Die persoon kan er dan een ‘herinneringspagina’ van maken. Ik heb dat ooit gedaan door mijn man aan te duiden, maar weet niet meer precies hoe het zit.
Ja wel eens van gehoord. Misschien wel slim inderdaad om te doen! Tnks voor de tip.
Goede tip!
Mijn vader overleed 4 augustus en ik vind het bizar wat erbij komt kijken. Wij hadden totaal geen idee van zijn wensen en kunnen niets met telefoon/computer/tablet ivm ontbrekende wachtwoorden. Er was een testament maar mijn broer houdt zich daar niet aan helaas. Daarom en gezien de hoge kosten, twijfelen wij of we een testament op gaan stellen.
Nog gecondoleerd en veel sterkte. Dat is wel echt allemaal heel vervelend!
Goed idee. Wil je een kopie van de polis hebben ?
Echt een heel goed idee! Niemand wil er natuurlijk aan denken, maar goed dat je er bij stilstaat. Ik ga dit idee zeker ook proberen.
Fijn dat je dit ook gaat proberen! ?