Het Wasbord Dieet

01 wasborddieet‘Het wasbord dieet? Hmm… een wasbordje…’ Ondertussen kijkend naar mijn beertender of wijnvat – of hoe je het ook wilt noemen – denk ik terug aan de tijd dat ik toch wel een stukje slanker was. Ik houd het oranje boek in mijn handen wat ik in de kast van mijn vriend vond. ‘Een strakke buik in 6 weken’ prijst onder de titel. Opnieuw kijk ik naar mijn eigen lijf. Tja, een belofte die goed klinkt.
Roy komt de kamer in, ziet mij zitten met het oranje boek en schiet in de lach. “Ja, een strakke buik in 6 weken staat er op. Maar ik heb het al zeker 5 keer gelezen en mijn buik is er niet strakker op geworden.” Ik schiet ook in de lach.
Het boek lag al weer even in zijn kast te verstoffen en daardoor bedacht hij dat hij wel weer een van de shakes kon maken die in het boek staan. Hij heeft toen hij het boek kocht ook een goede blender aangeschaft en het zou toch zonde zijn deze niet te gebruiken.
Maar goed, na één of hooguit twee dagen een paar recepten uit het boek te hebben geprobeerd is het wel weer welletjes. Dit was echter vier of vijf jaar geleden.
We gaan terug naar drie jaar geleden. Roy zat mij lekker te maken dat hij een cadeau voor mij had gekocht. Nog meer dan anders keek ik uit naar zijn bezoek van die avond. Ik woonde inmiddels op mezelf, maar Roy woonde nog thuis en dus kun je je wel voorstellen dat ik er echt naar uitkeek als hij langs kwam. Plus dat hij nog eens een cadeautje voor mij had deze avond.
Hij komt binnen, trekt zijn jas uit en haalt het cadeautje uit zijn tas.
“Voordat je het openmaakt moet ik je er nog iets bij vertellen.” Hij pauzeerde even voor een dramatisch effect. “Je moet niet boos op me worden als je het open maakt, want ik bedoel er niet echt iets mee.” Ja ja, ‘niet echt’ klinkt nou niet bepaald overtuigend in de oren. Maar goed, een cadeau is een cadeau en je moet een gegeven paard niet in de bek kijken.
Ik scheurde het papier er van af en schoot in de lach. Ik had een roze boek in mijn handen: ‘ Het Wasbord Dieet voor vrouwen’.
Roy vertelde dat hij het vond op bol.com en dat hij het gewoon niet kon laten ‘liggen’. En ik kon de humor ook wel waarderen.
De volgende ochtend begon ik met het lezen van het boek en las het in een ruk uit. Ook ik was er niet slanker door geworden, hahaha! Na het kopen van een blender ging ik toch maar aan de slag. Helaas vond ik het boek toch iets te ingewikkeld om elke dag te doen. Nou ja, ingewikkeld. Er staan heel veel recepten in en dat is wel makkelijk, maar veel lunch recepten waren voor mij lastig om mee naar mijn werk te nemen. Toch nam ik de theorie van het boek wel mee in de maanden die volgden.

02 inleiding

Het boek draait – net zo als bij elk dieet – om een aantal richtlijnen:
– Eet zes keer per dag (ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, diner, tussendoortje)
– Maak van de 12 krachtvoedingsmiddelen (zoals dat in dit boek heet) de basis van het wasbord dieet.
– Drink geregeld een shake
– Stop met calorieën tellen
– Kijk goed naar wat je wel en niet moet drinken
– Vergeet de eerste vijf richtlijnen bij één maaltijd in de week

Krachtvoedingsmiddelen? Wat zijn dat? De 12 krachtvoedingsmiddelen (KVM afgekort) vormen een groot deel van de dagelijkse voeding. Hoe meer je er van eet, hoe beter je lichaam in staat zal zijn om vetvrije spiermassa op te bouwen en ongewenst vetopslag te voorkomen.
1. Amandelen en andere noten
2. Bonen en peulvruchten
3. Spinazie en andere groene groenten
4. Zuivel (magere melk, yoghurt, kaas en kwark)
5. Havermout (ongezoet en zonder smaakstoffen)
6. Eieren
7. Kalkoen en ander mager vlees (mager rundvlees, kip en vis)
8. Pindakaas (natuurlijk en ongezoet) *Het boek komt oorspronkelijk uit Amerika en daar zijn ze nou eenmaal gek op pindakaas!
9. Olijfolie
10. Volkorenbrood en ontbijtgranen
11. Extra eiwitpoeder (wei)
12. Frambozen en andere rode vruchten

03 recepten

Als je dit lijstje kent en elk gerecht minimaal uit twee of drie KVM bestaat dan ben je eigenlijk al op de goede weg.
Natuurlijk zegt ook dit boek dat je niet alleen moet letten op je voeding, maar moet je er ook bij sporten. Voor de “ik-houd-niet-van-hardlopen-en-ook-al-niet-van-de-sportschool” types, staan er in de boeken van Het Wasbord Dieet ook voorbeelden van oefeningen die je gewoon thuis kunt doen.
Naast ‘Het Wasbord Dieet’ en ‘Het Wasbord Dieet voor Vrouwen’ heb je nog twee andere boeken: ‘Het Nieuwe Wasbord Dieet’ – heb ik ook (zie foto) en daar staan weer de recentelijke nieuwe ontwikkelingen over voedingsmiddelen in – en ‘Een Wasbord Voor Altijd’. En ik zie toevallig net voorbij komen dat je ook een boek hebt met alleen maar (nieuwere) recepten! Volgens mij hoorde ik Roy zeggen dat hij deze gedownload heeft.

04 oefeningen

Roy en ik hadden allebei het plan om in 2014 toch maar weer gezonder te gaan eten. En wat ben ik blij dat Roy dus ook mee doet! Het is zo veel makkelijker als degene waar je mee samenwoont ook mee doet. Hoe vaak heb ik al niet geprobeerd gewicht te verliezen, terwijl meneer met een zak chips op de bank zit? Noem me maar zwak, maar na drie dagen kun je de verleiding echt niet meer weerstaan.

02 ontbijt

Vandaag is dag één van mijn Wasborddieet. Ik begon met het ontbijt: “Tonijn Anders”. Dit is een gerecht uit het boek. In het boek staan – mooi op categorie gesorteerd – recepten en ook weekplannen. Je hoeft je niet perse aan een weekplan te houden. Moet je een lunchgerecht eten die voor jou op dat moment niet handig is (bijvoorbeeld door je werk), dan kies je binnen de lunchgerechten gewoon een ander gerecht. Uiteindelijk ken je het boek en ken je de KVM, waardoor je ook makkelijk zelf gerechten kunt samenstellen. Hoewel ik het eerder een lastig boek noemde, valt het mee zodra je door krijgt wat de bedoeling is.
Maar goed. Ik ging dus ‘Tonijn Anders’ (3 KVM) maken.

05 tonijn andersEen gerecht voor één persoon. Je hebt nodig: een magnetronbestendig schaaltje, 1/2 ui, 2 eieren en 2 eetlepels tonijn (op waterbasis, maar wel uitgelekt als je het gaat gebruiken natuurlijk!).

06 eierenKluts de eieren goed in je bakje. Ik heb gekozen voor een plat best groot bakje. Je hebt namelijk twee eieren die je er in gooit en hoe dikker de laag met eieren is, hoe langer hij in de magnetron moet. Daarbij had ik door mijn grootte precies genoeg om ook echt vol te zitten.

07 tonijn en uiMeng door je eimengsel 2 eetlepels tonijn en een half – gehakte – ui. Even goed roeren zodat alles overal goed zit. 2,5 minuut in de magnetron en klaar is kees!

08 eten

Smakelijk!
Even wennen om een eitje te eten uit de magnetron. Je gebruikt nu namelijk geen boter of olie, waardoor je ei dus totaal niet vettig is! Je merkt het wel aan de smaak. Een ei uit de koekenpan vind ik wel lekkerder, maar hee… We gingen afvallen en dit is weer gezonder en smaakte ook prima.

09 OdinOdin vond het ook goed ruiken, al is hij toch altijd wel nieuwsgierig naar alles wat Roy en ik eten, haha!

Voor meer informatie over Het Wasbord Dieet kun je de boeken bestellen. De wetenschappelijke kant is heel duidelijk en daardoor ben je meteen meer op de hoogte van je voeding. Los van of je wel of niet wil of moet diëten is het belangrijk om wel te weten wat je binnen krijgt en wat het met je lichaam doet.
Hij is verkrijgbaar op bol.com, maar ik weet zeker dat je hem ook wel in een boekhandel kunt vinden.

Wat vinden jullie van dit dieet?

Liefs,
Natasja

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

6 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close