Meer engagement op je blog? Zo gaat dat lukken!

Groeien met je blog. Of je het nou puur hobbymatig is, of je er je werk van wilt gaan maken of dat het al je werk is. Iedereen wil groeien. Want groeien betekent vooruitgang. Groeien betekent passie en energie. Voor mij persoonlijk betekent groeien met mijn blog niet per se meer bezoekersaantallen (natuurlijk ook wel), maar ook meer reacties. Want door reacties krijg je feedback op wat je schrijft en deelt. Interactie zorgt absoluut voor groei als je het mij vraagt en is daarom dus minstens zo belangrijk. Laats schreef ik al over mijn onzekerheid rondom mijn blog. Vooral door de weinige engagement. Ik bleek niet de enige te zijn waarbij dit zo was. En dus ging ik nadenken. Hoe kan ik die verhogen? Wil jij meer engagement op je blog? Wil je weer die reacties zoals het ‘vroeger’ was? Lees dan snel verder! 

Vroeger

Toen ik in 2013 begon met bloggen, kreeg ik al vrij snel op iedere blog reactie. Dat vond ik zó leuk! Dat gaf altijd weer een hoop nieuwe energie voor nieuwe blogs en dat maakte het bloggen écht heel erg leuk. Natuurlijk had ik op de ene blog meer reacties dan op de andere, maar dat is normaal. Ook waren het vooral andere bloggers die reageerden. Dat vond ik zó tof! Ik leerde hen (en hun blog) kennen en zij mij. Ik vond dat er tussen bloggers daardoor een hele ontspannen en fijne sfeer hing.

Anno 2018

Anno 2018 lijken de reacties haast verdwenen en dat is toch enorm jammer. Voor mijn gevoel is een blog waar veel op gereageerd wordt waardevoller dan een blog waar minder op gereageerd wordt. Het zegt niet per se iets over de kwaliteit, maar wel over de populariteit. En als je wilt groeien met je blog is het aantal reacties in mijn optiek best belangrijk. Want als je populair oogt, trekt dat op de een of andere manier vaak toch meer mensen aan. Nog meer mensen die je artikelen lezen en/of reageren. Daarnaast zien bedrijven sneller een potentiële samenwerking, omdat zij het idee krijgen dat je blog écht gelezen wordt.

Waar reacties goed voor zijn

Goed. Het is duidelijk. Reacties op je blog geeft je energie, inspiratie en wie weet ook een groter bereik. Daarnaast weet je ook wie je lezers zijn en dat kun je natuurlijk ook weer voor je volgende blogposten gebruiken. Natuurlijk kan ik nu met de standaard tips aankomen ‘hoe zorg je voor reacties’ – denk aan een vraag aan het einde van een artikel, een kwalitatief hoge blogpost of een verhaal waar mensen zich in herkennen en daardoor willen reageren – maar ik heb nog een manier gevonden hoe we dit aan kunnen pakken.

Groeien met je blog door meer engagement

Ik heb de Facebook groep Groeien met je blog support groep (ladies only)opgezet. Dit is geen origineel idee, want er bestaat al zo’n groep maar dan voor Instagram. Tijdens het wandelen met mijn hond van de week, bedacht ik me dat dit concept ook best zou kunnen werken voor de blog. Het staat dus nog in de kinderschoenen, maar ik weet zeker dat het veel kan opleveren als deze groep gaat groeien.

Wat is dit voor een groep?

De basis van deze groep bestaat uit het helpen van elkaar. Jij wilt hetzelfde als alle anderen in de groep: engagement en groeien met je blog. In deze Facebookgroep open ik iedere keer een zogenoemd draadje. In dit draadje mag je bijvoorbeeld een link zetten naar je artikel waar je graag reactie op wilt. Maar ook jij moet bij iedereen die daar zijn link achterlaat reageren. Nou hoor ik je al denken dat er heel veel tijd in gaat zitten. Om die reden heb ik dan ook bij ieder draadje regels. Bijvoorbeeld dat maar 15 mensen mogen reageren in dat draadje. Dat betekent dat je maar 14 andere blogs hoeft te lezen en op hoeft te reageren.

Het staat nog in de kinderschoenen

Omdat het nog in de kinderschoenen staat is het even zoeken naar het hoe en wat. Zoals ik net al zei kunnen er in een draadje bijvoorbeeld maar 15 mensen reageren. Misschien wijst de praktijk uit dat we dit toch nog te veel vinden en wordt het veranderd naar 10 of een ander getal. Doordat de groep nu nog niet groot is, zal je niet op één dag op 15 mensen hoeven te reageren. Dus dat scheelt dan weer tijd, haha! Ik zal blijven kijken naar wat haalbaar is.

Daarnaast ga ik ook experimenteren met verschillende draadjes als ‘spam je Instagram account’ en onderwerp-gebonden draadjes.

Waarom ladies only?

Omdat vrouwen enigszins nog wel dezelfde interesses hebben. Zo komt het minder vaak voor dat je een blog leest die minder in je interesse gebied ligt.

Hoe kan ik lid worden?

Hieronder (en in mijn sidebalk) staat een directe link naar de Facebook groep. Wanneer je jezelf aanmeldt moet je eerst 3 vragen beantwoorden. Zo kan ik overzicht houden wie er bij de groep komt, dat er daadwerkelijk alleen maar bloggers zijn én dat je langer dan een half jaar blogt. Waarom dit laatste? Omdat je het bloggen dan in ieder geval serieus neemt.

Groeien met je blog support groep (ladies only)
Facebook-groep · 9 leden
 

Lid worden

 

Deze groep richt zich op het groeien en engagement krijgen op je blog door elkaar te helpen. Deze groep is alleen voor vrouwen.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat het me hieronder weten 😉

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

6 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close