regelen eerste trimester

Deze 5 dingen moet je regelen in het eerste trimester van je zwangerschap

Mijn eerste zwangerschapstrimester van baby #2 zit er weer bijna op. Al in dit eerste trimester moet je een aantal dingen regelen. Super belangrijk, dus ik help je graag op weg. Wat je allemaal moet regelen in het eerste trimester van je zwangerschap, lees je in hieronder.

Foliumzuur

Regelen, regelen? Dat is misschien wel weer een groot woord, maar je moet hier in ieder geval aan denken. Het liefst eigenlijk al als je wilt proberen om zwanger te worden. Over waarom je foliumzuur moet slikken, schreef ik al eens een artikel. Laten we in ieder geval zeggen dat dit ook door je verloskundige wordt aangeraden en dat het belangrijk is voor de kleine in je buik. Dus slikte je nog geen foliumzuur toen jullie probeerden om een kleintje te maken, begin dan zeker vanaf het moment dat je erachter komt zwanger te zijn.

Afspraak verloskundige

Hoewel veel vrouwen pas bij zo’n 6 weken zwangerschap contact opnemen met de verloskundige, deed ik dit bij beide zwangerschappen al zodra ik de positieve test in mijn handen had. Waarom? Zodat de assistent (of de verloskundige zelf) precies kan vertellen wat je tot aan de eerste afspraak moet doen. Zo zullen zij vragen naar de eerste dag van je laatste menstruatie, zodat ze – gebaseerd daarop – een afspraak kunnen inplannen. Ben je onregelmatig ongesteld (zoals ik!) dan geef dat duidelijk aan. Ik was bij deze zwangerschap ruim over tijd, maar heb vanaf 4 weken na de eerste dag van mijn laatste menstruatie iedere week getest, waardoor ik beter kon inschatten hoe ver ik zou zijn. Daarnaast zullen ze ook al vragen stellen over je gezondheid en of je al zwangerschapsvitamines slikt. En afhankelijk van de praktijk waar je naar toe gaat, kan de eerste afspraak al bij 8 weken zwangerschap zijn als ook later. Houdt daar dus rekening mee.

Kraamzorg

Voor de 16e week van de zwangerschap moet jij je kraamzorg geregeld hebben. Wat mij betreft doe je dit dus in het eerste trimester, maar dit kun je dus ook doen in het eerste deel van het tweede trimester. Ik regel het altijd heel snel, want het kan maar gebeurd zijn. Verdiep je in de verschillende kraamzorgorganisaties in jouw omgeving en kijk welke bij jou en jouw partner past. Misschien kun je advies in de omgeving vragen.

Zorgverzekering

Niet geheel onbelangrijk, al kan dit – afhankelijk van de verzekering – ook later in de zwangerschap. Maar ik wil daar niet te laat aan denken (stel je eens een vroeggeboorte voor…). De meeste verzekeraars hebben een speciaal pakket voor aanstaande moeders, waarin bijvoorbeeld de kraamzorg vergoed of een ziekenhuis bevalling vergoed wordt. Check op zijn minst in het eerste trimester hoe je verzekert bent tijdens je zwangerschap en doe onderzoek in waarvoor je jezelf en je baby kunt verzekeren. Ook hier is het fijn om advies aan de omgeving te vragen, mits daar recente ervaring zit. Sowieso wel fijn om je verzekeraar in te lichten over je zwangerschap. Zo kunnen zij alvast een kraampakket klaarzetten (die je pas in het derde trimester ontvangt), maar ook kan de kraamzorgorganisatie al contact opnemen met je verzekering en dan is het toch wel handig als zij weten dat je in verwachting bent.

Kinderopvang

Kinderopvang is misschien niet het eerste waar je aan denkt in het eerste trimester, maar gezien er lange wachtlijsten kunnen zijn, kun je dit ook maar beter op tijd regelen. Oriënteer je in de kinderopvang of gastouders in de buurt en vraag na of er lange wachtlijsten zijn zodat je kunt inschatten wanneer je het moet regelen. Ook hier ben ik van, hoe sneller je het regelt, hoe beter. Je zult het maar vergeten…

Heb jij nog andere dingen die je in het eerste trimster regelde?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close