Ons chaotische huishouden

Op het internet lijkt het wel alsof iedereen zo perfect is. Als blogger laat je vaak dan ook alleen maar de leuke, fijne en goede kanten zien van je leven. Tijd om daar een klein beetje verandering in te brengen. Want ik weet zeker dat er heel veel vrouwen (en mannen) zijn, die dit dilemma herkennen. Als ik één ding niet ben is het wel een huisvrouw. En Roy kun je nou ook niet bepaald een huisman noemen. Wat willen we qua huishouden? Wat hebben we geprobeerd? Waarom werkte het niet? En wat gaat er wel al goed? Tijd voor een blik in ons chaotische huishouden.

Hoe dan?

Eigenlijk houden we beiden niet van rommel, maar maken we het beiden wel. We kunnen het daarnaast ook niet opgeruimd houden. Hebben we de eettafel opgeruimd, dan hebben we grote kans dat hij de volgende dag gewoon weer vol ligt. En de kleine meid kunnen we de schuld (nog) niet geven, haha! Toch zou ik het graag iedere dag opgeruimd zien. Maar waar haal je de tijd, of meer eigenlijk de zin, vandaan met een baan, het bloggen, het sociale leven en een gezin? Ik heb altijd veel bewondering voor huishoudens waarbij het spik en span is. Wat is jullie geheim?! Hoe leef je dan in je huis?

Wat willen we qua huishouden?

Dagelijks

 • Beneden stofzuigen
 • Beneden verdieping opruimen
 • Vaatwasser in-/uitruimen
 • Doekje over de wc
 • Doekje over de salon- en eettafel
 • Doekje over Isabelle’s commode
 • Doekje over de wasbakken
 • Doekje over het fornuis
 • Bedden opmaken
 • Rolluiken omhoog

Meerdere keren per week

 • Wasjes draaien en drogen
 • Wasjes vouwen en opruimen
 • Afval verzamelen

Eén keer per week

 • Dweilen
 • Bedden verschonen
 • Hele huis poetsen

Eén of meerdere keren in het jaar

 • Ramen lappen
 • Koelkast en diepvries poetsen
 • Keukenkastjes uitruimen
 • Zolder opruimen
 • Onkruid wieden

Misschien ben ik nog wel taakjes vergeten, maar so be it… Boodschappen doen staat er bewust niet in omdat wij dit vaak iedere dag doen, maar soms ook om de dag en soms ook één keer in de week. Als je het dan hebt over structuur…

Wat er niet lukt…

chaotisch huishouden

Als ik het lijstje bekijken dan denk ik bij mezelf: “Hoe kan het toch dat dit niet lukt?” Oké, dat klinkt meteen alsof er NOOIT iets gebeurd. Dat is natuurlijk niet zo, want dan zou het hier wel heel erg stinken en een zooi zijn.

Dagelijks beneden stofzuigen gaat nu vrijwel altijd goed. Dit was iets waar we – zolang als we Odin hebben – al lang wilden, maar het gebeurde gewoon niet. Voornamelijk ook omdat het onbegonnen werk lijkt door de haaruitval van onze witte herder. Nu Isabelle kan tijgeren is er meer dan voldoende motivatie om het wel iedere dag (en soms zelfs twee keer op een dag) te doen.
De andere dagelijkse taken… Uuhhhh, tja…. Die gebeuren nog steeds niet dagelijks. Stom eigenlijk, want het is helemaal niet eens zoveel werk.

Wasjes draaien, drogen en vouwen wordt op dit moment vaak alleen gedaan als de kleding- of handdoekenkast zo goed als leeg is. Best irritant als je iets nodig hebt of graag aan wilt en het nog gewassen moet worden. Daarnaast is het eigenlijk helemaal niet zo veel werk. Even was uitzoeken en zo de machine in. Opvouwen kan ook zo gebeurd zijn, want strijken doen we niet aan. Wasjes worden dus wel meerdere keren per week gedaan, maar hier mag ook wat meer structuur inzitten.

Afval verzamelen is gewoon een check. Hoewel de prullenbak soms vol zit tot aan de deksel, loopt het niet de spuigaten uit. Ik zeg: check!

En dan dweilen. Dat deden we serieus maar één keer in de….. Geen idee eigenlijk. Niet zo vaak als zou moeten. Ook hier weer dat het onbegonnen werk is met Odin. Op de een of andere manier denk ik altijd dat dweilen zo veel tijd kost. Vooral door het drogen, want het dweilen is – zeker als je het bijhoudt – zo gedaan. Nu Isabelle net kan tijgeren is ook hier de motivatie er nu EIN-DE-LIJK wel om vaker te dweilen!

En ook poetsen is niet ons favoriete werk. Het wordt dan ook niet echt bijgehouden, maar wel (o)nregelmatig gedaan.

En dan die klusjes die één of meerdere keren per jaar gedaan moeten worden. Koelkast, diepvries en keukenkastjes is een check. Ramen lappen en zolder opruimen niet.

chaotisch huishouden stofzuigen

… en wat we geprobeerd hebben

We hebben taken verdeeld. Dat ging zeker twee weken goed. En toen vervielen we weer in ons luie zelf.

We hebben een gedeelde notitie op de telefoon gemaakt waarin we bijhouden wat er die dag moet gebeuren. Maar ook daarvan wordt maar de helft gedaan door de luie donders die we zijn.

We spreken af om iedere donderdag flink aan het huishouden te werken. Maar nope. Ook dat gebeurd niet echt….

Kort gezegd laten we vooral ontwijkingsgedrag zien. We besteden onze tijd liever met werk en hobby, het gezin, leuke dingen ondernemen, sporten en Netflixen. Heel eerlijk: tuurlijk hebben we wel gewoon tijd om op te ruimen en te poetsen. Maar we vinden andere dingen gewoon leuker.

Wat ik van ons chaotische huishouden vind

Heel eerlijk baal ik er van dat we het huishouden maar niet op orde kunnen krijgen. Vooral omdat ik weet dat als je het bijhoudt het zo gebeurd is. Maar toch… Als Roy op mijn werkdagen bepaalde taken niet doet, dan heb ik daar eigenlijk ook geen zin meer in op de dagen dat ik vrij ben. Best idioot eigenlijk, haha! Andersom heeft hij dat ook. Maar hoe kunnen wij twee luie donders elkaar dan wel motiveren?

Dat het hier niet perfect is, vind ik niet erg. Er wordt hier in huis geleefd en dat vind ik ook fijn. Maar het zou nog fijner zijn als er geleefd wordt en toch ook opgeruimd is… 😉

Hoe gaat het huishouden bij jullie?

Liefs Natasja

Volg mij ook op: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube of Bloglovin'

8 Comments

 • Kimberly

  30 juni 2018 at 10:31

  Ten eerste wil ik even zeggen dat ik het leuk vind dat je ze consequent blogt 😀 Ik lees bijna alles!
  Ten tweede. Jezus, ik heb mijn zaakjes helemaal niet op orde haha. Ik stofzuig 1 x per week. Dweilen 1 x per maand ofzo. En wat ik verder elke dag doe is de keuken schoonmaken (aanrecht en fornuis met doekje af doen vooral). Afval verzamelen paar x per week maar dat gaat me goed af, loopt idd niet de spuigaten uit. That’s it haha. De rest doe ik allemaal wanneer het me uitkomt, zo erg. Ik woon ook wel alleen in een appartement, dat scheelt!

  Beantwoorden
  • Natasja

   30 juni 2018 at 11:32

   Tnks voor je mooie compliment en leuk dat je bijna alles leest! Het scheelt zeker dat je alleen woont. In ieder geval niemand die zeurt als t een puinhoop is, haha! Op zich ook niks mis mee om te poetsen en op te ruimen wanneer het je uitkomt toch?

   Beantwoorden
 • Harriëtte

  1 juli 2018 at 10:20

  Hoi Natasja,

  Ik wou even zeggen dat ik je blogs met heel veel plezier en herkenning lees. Niet zo’n blog waar alles helemaal volgens plan verloopt maar waar gewoon eerlijk wordt toegegeven dat prioriteiten ergens anders vinden. Mijn zoontje is nu 7 maanden en begint ook een beetje te tijgeren en ik kan beamen dat dat een goede motivatie is voor stofzuigen/dweilen. Ik denk dat dat het belangrijkste is: een gezellig en leefbaar huis, met de minimale hygiëne nodig voor een ontdekkend kind 🙂

  Beantwoorden
  • Natasja

   1 juli 2018 at 10:27

   Dankjewel voor het mooie compliment, en leuk dat je het met herkenning leest! Tijgeren is echt een goede motivatie he! Eigenlijk is het ook zo gebeurd, maar de zin er voor maken… Een leefbaar en gezellig huis staat denk ik zeker bovenaan voor het ontdekkend kind!

   Beantwoorden
 • PatriciaKleijn

  4 juli 2018 at 10:13

  Ik maak ook allerlei planningen, ruim soms in 1 week het hele huis op en daar is dan de volgende dag niks meer van te zien bij wijze van. Wij hebben vooral van die aantrekkingsplekken die nog in het zicht staan ook, we hebben beide verzamelingen dus kan je nagaan en dan hebben we nog niet eens kinderen (wel 3 katten haha)

  Beantwoorden
 • LadyInBlack

  28 augustus 2018 at 18:57

  Zo herkenbaar. Ik ben ook jaloers op mensen die het wel lukt een opgeruimd huis. We hebben nog geen kids en alleen maak ik soms al een erge zooi. Dan denk ik achteraf hoe kan het dat ik zoveel neergooi en wegloop.:-D

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close