Je kind online zetten: wel of niet doen?

Met nog maar een aantal weken te gaan, komt de grote onthulling al snel dichterbij! Wanneer wordt ze geboren? Hoe gaat ze heten? Hoe ziet ze er uit? Als blogger behoor ik dit soort informatie toch met jullie te delen. Of in ieder geval een deel. Of toch niet? Want is het wel zo verstandig om je kind online te zetten? Welke gevaren zitten daar aan? Of kan het niet zo veel kwaad als sommige denken? En natuurlijk, wat gaan wij doen? 

Dit artikel heb ik online gezet, nadat ik het oorspronkelijk artikel van vandaag voor nu offline moest halen. Het artikel wat ik vandaag eigenlijk online gezet had, mag pas 9 oktober publiekelijk gemaakt worden. Dus mocht je nu denken: “hé, alweer een artikel?” beschouw dan dit artikel als het artikel van vandaag 😉 Goed. Snel door met het artikel. 

Voor mij was het eigenlijk heel logisch: natuurlijk zou ik haar delen met jullie. Ik ben toch super trots op mijn kindje? Maar Roy weet nog niet of hij dat eigenlijk wel wil.

Er zijn natuurlijk genoeg opties:

 • De naam delen, foto’s en haar leven met jullie delen
 • Wel de naam en haar leven met jullie delen, maar geen gezicht in beeld
 • Geen naam delen, alleen een letter en haar leven, en wel een gezicht in beeld
 • Geen naam delen, alleen een letter en haar leven en geen gezicht in beeld
 • Helemaal niks delen

Die laatste valt voor mij sowieso af. Ik ben echt te trots om niks te delen. Ik zou het echt heel vervelend vinden als ik niks mag delen. De andere 4 keuzes valt uiteraard over te praten met mijn man. We zullen dan toch de voor en tegens met elkaar moeten bespreken. Waarom iets wel delen of waarom juist niet.

Dat is natuurlijk vooral als het gaat over mijn blog en bijbehorende social media kanalen als Instagram, Twitter en mijn Facebook pagina. En natuurlijk als ik straks weer aan YouTube begin. Maar hoe zit het dan met mijn/ons afgesloten Facebook profiel? Zo heb ik een neefje en hun kindje heb ik pas nu – na 1 jaar – voor het eerst op hun profiel voorbij zien komen, terwijl een nichtje en mijn zus wel volop foto’s delen. En hoe vinden we het als anderen (opa en oma’s, ooms en tantes etc) foto’s online zetten…?

Natuurlijk moet iedereen doen wat voor hem of haar goed dunkt, maar daarom ben ik juist zo benieuwd naar jullie mening!

Zetten jullie je kind online? Zo ja, waar dan en is het dan alleen voor vrienden of ook openbaar? En wat heeft jullie dit doen besluiten? Zo nee, waarom dan niet?
En voor de bloggers onder ons: welke keuze hebben jullie gemaakt voor je blog en waarom?

Bron afbeelding

8 Comments

 • Rose

  7 september 2017 at 18:31

  Goede vraag, ik weet het ook nog altijd niet. Op het moment ben ik mij vooral aan het afvragen “waarom niet?”. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? 1. Dat iemand je kind herkend? (Voorlopig zijn mijn lezers vooral vrienden en familie dus ik mag hopen dat ze mijn kind kennen ;)) 2. Dat iemand de foto’s zelf gebruikt? (Euhm, ik zou niet weten wat iemand eraan heeft) 3. Dat viespeuken de foto’s in handen krijgen? (Maar als het geen babynaaktfoto’s zijn, kunnen ze er dan iets mee? Nee echt, hier heb ik geen idee van).
  Je wordt vooral bang gemaakt dat je niet te veel moet delen, maar ik zou ook graag weten waarom niet. Misschien kan hier iemand het antwoord geven 😉
  Succes met het maken van een beslissing! Ik weet dat mijn reactie geen antwoord geeft maar misschien zet het je wel aan het denken (en daarna kan je mij misschien wat uitleg geven) 🙂
  x Rose x

  Beantwoorden
  • Michelle

   8 september 2017 at 20:16

   Herkenning inderdaad en misschien toch misbruik van de foto’s. Maar eigenlijk als je reëel nadenkt, alles wat je online deelt, zet je in de buitenwereld. Van te voren goed nadenken of je de foto wel vind kunnen en inderdaad, wat is het ergste wat er kan gebeuren? Kreeg van iemand ooit eens de reactie ‘Maar wat nou als ze mijn kind in één of andere reclame gaan gebruiken’Lijkt mij persoonlijk zelf heel sterk…

   Beantwoorden
   • Natasja

    8 september 2017 at 20:32

    Dat sowieso. Zelfs als t privé gedeeld wordt kan het ‘in verkeerde handen’ terecht komen. Maar als je op let op de foto’s die je plaatst, kan er volgens mij niet heel veel mis gaan. Maar misschien ben ik dan naïef…

    Beantwoorden
 • Michelle

  8 september 2017 at 20:13

  Ik heb er toen die tijd samen met mijn man over gehad, hij vond het prima dat ik haar naam en foto’s deelde op mijn blog. Natuurlijk bekijk ik altijd wel goed of ik de foto passend vind voor het online leven. Zoals foto’s van het badje, aankleden etc zet ik niet online. Voor de rest deel ik vrij veel en zelf hebben wij hier geen probleem mee. Het zit ook meer in je eigen gevoel denk ik, wat voelt voor jouw goed om te doen én wat niet?

  Beantwoorden
 • Yvette

  26 oktober 2017 at 06:45

  Allereerst moet iedereen absoluut doen wat hij of zij zelf wil, no judgement! 🙂 En ik zeg het volgende ook vooral uit bezorgdheid en niet om lullig te doen, maar ik vind de reacties hier wel een beetje naief… Ja babyfoto’s (alle foto’s eigenlijk) worden zeker wel zonder toestemming gebruikt voor allerlei advertenties als je je Facebook openbaar hebt staan en niet oplet wat je deelt. Ik heb het zien gebeuren. En wat betreft rare mensen met rare bedoelingen, onderschat ze alsjeblieft nooit. Doet de vraag ‘kunnen ze er iets mee’ er dan echt toe? Zelf neem ik geen risico’s. Als mijn dochter straks naar school gaat, dan wil ik niet dat de buurman van 4 huizen verder precies alles heeft kunnen lezen en weet wie ze is. Je weet het gewoon maar nooit, mensen… please take care <3 Het zijn rare tijden!

  Beantwoorden

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close